Начало / Новини / Новини и събития / Университетският театър връчи наградите „Алтер“ 2019

   
Университетският театър  връчи наградите „Алтер“ 2019

В нощта на Оскарите Театър-лаборатория „Алма алтер“ за поредна година организира официална церемония, на която бяха връчени годишните награди „Алтери“. Те са уникална реплика на наградите „Оскар“, но Алтерите ги раздава публиката. Церемонията бе проведена в театралната зала в Ректората.

От 28 януари до 23 февруари 2019 г. публиката имаше възможността да даде своя вот в категориите: за най-добро представление, за женска роля, за мъжка роля, за поддържаща роля, за жертва в името на изкуството, за най-добър дует, за сценични модулации, за работа с реквизит, за оригинален сценарий, за синтез между киното и театъра в интенциите на алтернативното, за музикално случване, за представление от столичния афиш и др.

David Hunkins and Stefan Valdobrev

Спектакълът „Пионери“ с режисьор Петя Йосифова-Хънкинс и сценарист Дейвид Хънкинс взе наградите за най-добро представление и за най-добър сценарий.

Chaika. chaiki, chaikata

Между големите победители се наредиха доц. Възкресия Вихърова и спектакълът „Чайка, чайки... Чайката“ на Нов български университет; Къща-музей „Гео Милев“, община Стара Загора и Стефан Вълдобрев, които получиха специалната награда „Алтер“ за културно сътрудничество.

Натали Дакова

„Алтер“ за най-добра женска роля бе дадена на Натали Дакова за „Лимоненото момиче.

Андриян Асенов

Наградата най-добра мъжка роля безапелационно грабна Андриян Асенов за „Стефан Стамболов – часът на моето убийство“.

Николай Георгиев

По време на церемонията режисьорът Николай Георгиев се опита да отстрани Марко Дженев от дуета-водещи. Марко обаче се завърна бравурно с балетно изпълнение на ролята на Георги Арсов като Лефу в „Красавицата и звяра“ и взе своя първи „Алтер“. А Николай Георгиев резонно получи „Алтер“ за сърбане на попарата.

„Алтер“ за синтез между киното и театъра получиха любимите филми-пърформънси от програмата „През третото око на българския модернизъм“. Те са подкрепени от Програмата за популяризиране на съвременното европейско изкуство в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, Министерство на културата.

Алтер“ в категория микротанц бе връчен на „Аз искам да изляза“ на Янита Кирова.

Симеон Василев и Мирослав Филков

Голямата награда за актьорско майсторство в интенциите на Алма Алтер взе Мирослав Филков, но след брилянтното изпълнение на импровизиран микро-хореографски текст на Стоил Атанасов и протестът на публиката, в крайна сметка с „Алтер“ си тръгна Стоил.

Авторският театър не е лесна задача, актьорите винаги работят в гранична ситуация, а някои от тях излизат извън собствените си възможности. „Алтер“ за „жертва в името на изкуството“ си поделиха Симеон Василев и Георги Арсов.

Адриана Славова и Георги Арсов

Тази година дуетите в “Алма Алтер“ са повече от поетични. В тях бе заложено на естетиката и красотата. Наградата за най-добър дует отиде при Адриана Славова и Георги Арсов от представлението „Човеците на Лорка“.

Анархистите на Театър-лаборатория „Алма Алтер“, онези, които винаги вървят в противоположна на режисьорските указания посока, са Мирослав Филков и Симеон Василев. Публиката ги удостои с „Алтер“ за вървене обратно на часовниковата стрелка в представлението „Красавицата и звяра“.

„Текстът, който учих вчера, не е текстът, който ще кажа утре“ е реплика зад кулисите на Мирослав Филков, който взе още една награда за сценични модулации.

София Николова и Евгени Панчовски

„Алма Алтер“ се разполага в концепцията на „бедния театър“ и на сцената рядко се появява реквизит. Когато все пак символното значение на един предмет оправдае появата му на сцената – енергията му е трудна за овладяване и често пъти надвива концентрацията на актьорите. Ето защо това е една от най-деликатните категории на „Алтери“ 2019. Награда за работа с реквизит грабна София Николова за жезъла-реликва в спектакъла „За бащата. И за братята“.

Всяка година една от категориите в Алтерите е насочена към съвременните форми на изкуство. През 2018 година в абсолютен хит се превърнаха тениските на Дейвид Хънкинс и проектът „Стената на славата“.

В категорията “Обратно в Афиша“ публиката избра кое от бижутата в короната на Алма Алтер да се завърне в програмата на театъра. Това е „Орфей или върни се в своя ад човече“. Спектакълът може да гледате на 18 март от 19.30 часа.

Петя Йосифова и Николай Георгиев

Официалната церемония по награждаването приключи с триото Моника Методиева, Стефан Вълдобрев и Георги Арсов и песента „Тази песен не е за любов“.

Театралните награди „Алтери“ 2019 се организират с финансовата подкрепа на Студентския съвет на Софийския университет.