Начало / Новини / Новини и събития / Университетските ботанически градини се включиха в Европейската нощ на учените 2017

   
Университетските ботанически градини се включиха в Европейската нощ на учените 2017

Градините участват за първи път и бяха част от програмата на Нощта за Варна. За поредна година в последния петък на септември във Варна се състоя Европейската нощ на учените. Събитието се провежда едновременно в около 300 града в Европа и по света, а локациите в България вече са 11.

Ботаническите градини за първи път участват като асоцииран партньор на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен" – БАН и Техническия университет Варна. Събитието се осъществява по проект FRESH (Find Researchers Everywhere and SHare), финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри" на Програма „Хоризонт 2020".

1

Щандът на градините внесе свежест и зеленина в програмата. Основната цел беше гостите на събитието да се запознаят с работата на една ботаническа градина и нейната основна мисия. Най-малките посетители се включиха в ботаническа работилница по пресаждане и вкореняване на кактуси и сукуленти и научиха повече за размножаването и адаптацията им. Бяха представени малко познати водни растения, както и екзотични насекомоядни. Най-голям интерес предизвикаха водната лейка Salvinia natans и насекомоядното растение Sarracenia hybrid ‘Dana’s Delight’.

2

В рамките на европейската нощ на учените бяха представени и двата актуални проекта на градините – Big Picnic и HEI PLADI.

Учени от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет също се включиха в програмата на Европейска нощ на учените 2017 чрез „Наука в града FRESH: Нощ на отворените врати в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина“.

3