Начало / Новини / Новини и събития / Ректорът на Алма матер се срещна с директора на Националната библиотека и архив на Иран

   
Ректорът на Алма матер се срещна с директора на Националната библиотека и архив на Иран

Проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с д-р Ашраф Бороджерди – директор на Националната библиотека и архив на Иран и съветник на президента на Иран. Д-р Ашраф Бороджерди е на посещение в България по покана на Националната библиотека във връзка с подписването на спогодба между националните библиотеки на Иран и България.

На срещата присъстваха още г-жа Шахла Ахтари и г-жа Тахере Якобпоур от Националната библиотека и архив на Иран, г-н Мозаффар Пасдарширази – началник на кабинета на г-жа Ашраф Буруджерди и Мохаммад Али Кияни – културно аташе в посолството на Иран у нас.

Ректорът на Софийския университет представи историята на Алма матер и отбеляза, че в 16-те факултета 1600 преподаватели обучават 22 000 студенти. Той изтъкна, че Университетската библиотека е втората по големина в страната.

2

Д-р Ашраф Бороджерди подчерта, че като представител на културните средища, символ на постиженията на човечеството, се радва на тази среща и на възможността да се обсъдят идеи и бъдещи проекти. Тя отбеляза, че това, което се учи в университетите, където се развиват образованието и науката, трябва да бъде в полза на цялото общество. По думите й, научните изследвания трябва да се популяризират чрез конференции, симпозиуми и научни форуми, обмен на преподаватели и студенти.

Д-р Ашраф Бороджерди изтъкна, че в Иран вярват, че изучаваното в университетите не трябва да бъде самоцел и няма смисъл, ако не служи за благоденствието на хората. „Живеем в динамични времена на бързо променящ се свят и именно университетите и библиотеките са важни средищни центрове за човечеството“, отбеляза д-р Ашраф Бороджерди и добави, че Националната библиотека на Иран е център, където могат да бъдат представени и обсъдени всички идеи, за да се постигне най-доброто в научен и изследователски план. В тази връзка проф. Герджиков отбеляза, че за една година в Алма матер се провеждат над 1000 събития – конференции, представяния на книги, изложби и др. Той обърна внимание, че Университетът има подписани над 300 договора с университети от цял свят, с които има общи образователни програми и научни изследвания, както и над 600 договора по програма „Еразъм“.

1

На срещата бе обсъдено сътрудничеството на Софийския университет с Иранския университет, което по думите на д-р Ашраф Бороджерди е чудесна възможност българите да опознаят иранския народ. Тя обърна внимание на възможността да се преподава български език в Иран по примера на специалност „Иранистика“ в Софийския университет.

Ректорът изрази надеждата си за успешно сътрудничество в образователната и научната сфера с Иран – както между университетите, така и между библиотеките на двете страни.