Начало / Новини / Новини и събития / Ръководството и студентите на Юридическия факултет отдадоха почит пред основателите на Факултета

   
Ръководството и студентите на Юридическия факултет отдадоха почит пред основателите на Факултета

Ръководството на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподаватели и студенти от факултета поднесоха венец пред плочата с имената на основателите на факултета, която се намира пред 292-ра аудитория в Ректората.

Деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов изказа вълнението си по повод отбелязването на 125-годишнината от създаването на Юридическия факултет. Той изтъкна, че само четиринадесет години след възстановяването на българската държавност възниква Юридическият факултет. По думите му, тогавашните будители ясно са осъзнавали, че освен образованието важно място за развитието на българската държава има и правото, както и че без квалифицирани юридически кадри българската държава няма да може да изгради своята държавност. Затова учредителите със своя възрожденски дух и ентусиазъм са положили основите на правната наука в България.

1

Проф. Пенов отбеляза, че идеята за създаването на юридически факултет възниква много по-рано, а още Константин Иречек и Петко Каравелов, Константин Величков, Стефан Бобчев са били сред деятелите, които са настоявали за създаването на такъв факултет. Благодарение на тяхната упоритост се създава Юридическият факултет към Софийския университет.

2

Единодушно, мнението на всички изследователи е, че Университетът получава своя пълен облик като университет едва със създаването на Юридическия факултет и именно това го прави университет в класическия смисъл, подчерта проф. Сашо Пенов.

3

Той благодари на студентите, които са избрали да учат в този факултет, на преподавателите, които са наследници на най-добрите традиции не само във Факултета, а на българското образование по право въобще, за всеотдайността, за упоритостта им Факултетът и обучението по право и по международни отношения да бъдат неизменно на първо място в рейтинговата система за висшите училища на България.

4