Начало / Новини / Новини и събития / Проведе се трета работна среща Advanced Materials по проект Materials Networking

   
Проведе се трета работна среща Advanced Materials по проект Materials Networking

От 11 до 14 септември 2018 г. в курорта Дюни, България, се проведе третата работна среща Advanced Materials в рамките на проекта Materials Networking, финансиран от програма „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия по споразумение за финансиране No 692146.

В срещата взеха участие с научни доклади и презентации учени от четирите партньорски организации на проекта - Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, България, който е и координатор на проекта, Университета в Кеймбридж, Великобритания, Макс Планк Институт за полимерни изследвания, Майнц, Германия и Факултета по химия, Университета в Барселона, Испания.

В събитието се включиха и учени от други научно-изследователски организации като Българската академия на науките, Университета Queen Mary, Лондон, Великобритания, Университета в Южна Австралия, Мейсън Лейк, Австралия, Института по химия, Скопие, Македония, Университета в Мелбърн, Австралия, Университета във Вагенинген, Холандия и University College, Лондон, Великобритания.

1

Изследователските теми, представени на работната среща обхващат широк спектър от научни области, свързани с модерните материали като горивни клетки, катализ, интелигентни материали и др. На семинара бяха представени една пленарна лекция, 33 устни доклада и 14 кратки презентации. Пленарният лектор проф. Константин Нейман от Университета в Барселона изнесе лекция на тема Density-functional modelling of nanocomposite materials for catalysis and new energy technologies. Кратките презентации дадоха възможност на младите изследователи от всички партньорски организации да представят своите научни изследвания.

2

Работната среща завърши със заседание на Комитета за наблюдение на проекта, което се проведе на 14 септември 2018 г. На него беше обсъдено как се изпълняват дейностите по проекта, а също така бе очертан и обсъден план за дейностите, предвидени за осъществяване в последната година от проекта.

Повече информация за проекта и за проведената работна среща може да бъде намерена на сайта на проекта www.materialsnetworking.eu .