Начало / Новини / Новини и събития / Президентът на Република Косово бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

   
Президентът на Република Косово бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя церемония, на която президентът на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу бе удостоена с Почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с огърлица. Предложението за връчване на отличието е на Юридическия факултет на Университета и е по повод посещението на г-жа Османи-Садриу в Република България. Наградата се дава във връзка с дейността на г-жа Османи-Садриу като водещ юрист в нейната страна с международно признание.

На тържеството присъстваха представители на дипломатическия корпус, преподаватели, студенти и гости. То бе открито от декана на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев, който представи д-р Вьоса Османи-Садриу.

1-7

Тя получава основно и средно образование в родния си град Митровица, а по-късно завършва Юридическия факултет на Университета в Прищина. Придобива магистърска и докторска степен по право в Университета в Питсбърг, Пенсилвания, САЩ.

1-8

Проф. Вълчев подчерта, че д-р Вьоса Османи-Садриу има преподавателски опит в Университета в Прищина и в Университета в Питсбърг. Има забележителен юридически и политически опит. Била е последователно началник на кабинета, съветник по външната политика и по правните въпроси на президента на Република Косово. Участвала е в комисията, изготвила проекта на Конституция на Република Косово от 2008 г. Била е член на правния екип на Международния съд на ООН в Хага по време на процедурата относно независимостта на Косово през 2009 г.

1-5

Проф. Вълчев припомни, че д-р Вьоса Османи-Садриу три пъти е избирана за депутат в парламента на Косово, а през 2020 г. е избрана и за председател на парламента. Тя е първият председател-жена на косовския парламент.

Носител е на международната награда Sheth, връчена й от Университета на Питсбърг (САЩ). Д-р Османи-Садриу е била член на борда на парламентарната мрежа на Световната банка и Международния валутен фонд.

През ноември 2020 г. д-р Вьоса Османи-Садриу става изпълняваща длъжността президент на Република Косово, а на 4 април е избрана за президент на републиката.

1-12

Президентът на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу получи отличието от заместник-ректора на Софийския университет акад. Николай Витанов.

Тя изнесе академично слово на тема: „Стратегически компас на Югоизточна Европа: стабилизиране на мира и просперитет чрез евроатлантическа интеграция“.

1-13

Н. Пр. Вьоса Османи-Садриу благодари за отличието и посочи, че служи на своята нация, но е и преподавател по право и да получи този почетен знак на Софийския университет е изключително специално за нея. По думите й това отличие ще представлява приятелството между България и Косово и партньорството между двете държави, което ще продължи и в бъдеще. Г-жа Вьоса Османи-Садриу отбеляза, че макар Косово и България да нямат обща граница, те гледат на България като на близък и много добър съсед, стратегически партньор и съюзник и искат да се задълбочат и разнообразят двустранните отношения между страните ни.

1-19

В словото си г-жа Вьоса Османи-Садриу акцентира, че нито една от свободите, които имаме днес, нито едно от основните човешки права, не бива да се приема за даденост. Тя отбеляза, че на 20 март 2008 г. България е една от първите държави, признали независимостта на Косово и подчерта, че да вземаме правилните решения в тези повратни моменти винаги ни води по правия път. Президентът на Косово подчерта, че в различни трудни исторически моменти България е демонстрирала, че се застъпва за свободата и е един основен стълб за регионалното и евроатлантическото сътрудничество. Тя изказа благодарност от името на Косово към България за приятелството и сътрудничеството през годините.

1-6

По думите й България и Косово не са обединени само от миналото. Те споделят общи цели, имат обща визия за мирен и проспериращ регион, интегриран в евроатлантическата структура и съответстващ на европейските политики и ценности. Г-жа Вьоса Османи-Садриу посочи, че трябва да се насърчават връзките между хората, между бизнеса на двете страни, нещо, което е просъществувало през вековете.

1-1

Президентът на Косово отбеляза, че трябва да се полагат усилия за задълбочаване на отношенията в сферата на енергетиката, да се стимулира студентската мобилност между двете държави, за да можем да се опознаем и научим повече един за друг, да се учим от опита един на друг и заедно да развиваме уменията и силните ни страни.

1-9

Г-жа Вьоса Османи-Садриу посочи, че войната в Украйна е показала, че мирът не е гарантиран, свободата не идва безплатно и това е един от най-трудните моменти за международната общност след края на Студената война. Според нея присъединяването на Западните Балкани в ЕС и НАТО ще ги превърне в стълб на мир и стабилност за целия континент. Тя подчерта, че евроатлантическата ос е ключът да се гарантира, че няма да има дестабилизиране на региона. Това е още по-важно с оглед на международната ситуация в момента. „Стига да сме обединени, да разбираме, че най-голямата ни сила е в нашето партньорство, в демокрацията и свободата ни, те отново ще възтържествуват“, каза в заключение г-жа Вьоса Османи-Садриу.

1-14

В рамките на тържеството Н. Пр. г-жа Вьоса Османи-Садриу връчи на Катедра „Общо, индоевропейско и балканско езикознание“ във Факултета по славянски филологии Държавен медал за приноси към албанския език, литература и култура. Отличието получи проф. д-р Екатерина Търпоманова, ръководител на катедрата.

1-2

Държавният глава на Република Косово заяви, че за всички нас е изключително важна възможността да общуваме между университетите. Защото университетите не са само храмове на науката, те са и място за общуване между хората. Благодарение на езика ние общуваме, обменяме идеи. Изучаването на езиците помага на бъдещите поколения да общуват със света. Тя допълни, че албанският език е уникален език и изрази благодарността си, че този език се преподава в Софийския университет.

1-15

Доц. Търпоманова не скри вълнението си от полученото отличие и заяви, че колегите й от катедрата са дълбоко трогнати и развълнувани от тази награда, от високата чест, която получават лично от президента на Косово. Тя подчерта, че наградата е още по-ценна, защото се връчва и от колега учен. „За нас това наистина е едно признание и искам да благодаря от името на всички колеги, както и да благодаря на тях за техния труд, и на студентите – за техния ентусиазъм". По думите й – в историята „балканизъм“ е термин, свързан с разделение, с напрежение, с раздробяване. В лингвистиката обаче терминът „балканизъм“ показва дълбокото взаимодействие между балканските езици, което е проникнало в граматичната им структура. „Това не е нещо толкова често срещано в езиците по света. Надявам се с общи усилия ние да допринесем Балканите да се превърнат в символ на единство, в символ на обединение, в символ на разбирателство“, каза проф. Търпоманова.

Преди церемонията президентът на Република Косово се срещна със заместник-ректора на Софийския университет акад. Николай Витанов и ръководството на Юридическия факултет.

1-16

"От името на народа на Косово благодаря на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за оказаната ми чест и за службата му на мост на образователните и културни връзки между Косово и България. Нека Бог да благослови нашето партньорство!", написа Н. Пр. г-жа Вьоса Османи-Садриу в Почетната книга на Софийския университет.

1-18

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":