Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на книгата „Испания, Балканите и българите (XVIII – XIX)

   
Премиера на книгата „Испания, Балканите и българите (XVIII – XIX)

В Заседателна зала 2 на Ректората беше представена книгата „Испания, Балканите и българите (XVIIIXIX)“ с автори проф. д-р Красимира Табакова и доц. д-р Надя Манолова-Николова от Историческия факултет на Софийския университет. На събитието присъстваха консулът на кралство Испания в България Хайме Ермида, както и други членове на испанското посолство и образователния отдел към него в София.

Впечатления за книгата и за работата на авторките споделиха проф. д-р Людмила Илиева от катедра „Испанистика и португалистика“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет и доц. д-р Пенка Данова от Института по Балканистика към БАН. Те изтъкнаха приносния характер на изданието, с което за първи път системно се публикуват испански документи за българската и балканската история от края на XVIII и през XIX в.

1

Книгата включва преведени на български език испански дипломатически документи на легацията в Истанбул, изпращани до външното министерство в Мадрид в периода от 1780 до 1878 г. Съдържа още статии на авторите, които се основават на дипломатическите сведения и разглеждат различни въпроси от историята на българите през Възраждането – за опита Софийско-Пловдивският апостолически наместник Петър Фибри да поеме поста испански вицеконсул, за участието на княз Стефан Богориди в решаването на териториалния въпрос между Сърбия и Османската империя, за ролята на Русия в българското въстание от 1850 г., за позицията на Испания към Кримската война (1853 - 1856), църковния въпрос, Априлското въстание (1876 г.) и българското Освобождение (1877 - 1878).

2

Сред присъстващите на събитието беше директорът на Централния държавен архив – София г-жа Стефка Петрова, която изтъкна необходимостта от сътрудничество между историци и архивисти, за да може натрупаният архивен материал от колекциите на ЦДА да бъде обработен и публикуван. Деканът на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев оцени като успех издаването на книгата и пожела авторките да продължат работата си върху интересните и богати със сведения за България испански документи. Към това мнение се присъедини и г-н Людмил Станчев, който сподели спомени за близкия приятел, известния испански пианист Мануел Диас Криадо Бенитес, на когото е посветена книгата заради приноса му към разпространението на испанската култура на Балканите.

С книгата „Испания, Балканите и българите (XVIIIXIX в.)“, университетското издателство „Св. Климент Охридски“ предостави на научната общественост великолепно изпълнено произведение на полиграфското изкуство.

3