Начало / Новини / Новини и събития / Парад на лалетата – Университетската ботаническа градина в Балчик представя колекциите си от луковични растения

   
Парад на лалетата – Университетската ботаническа градина в Балчик представя колекциите си от луковични растения

По традиция Университетска ботаническа градина – Балчик представя колекциите си от луковични растения на т.нар. Парад на лалетата. Събитието е част от програмата за честване на 130-годишнината на Университетските ботанически градини. Засадените през есента 52 000 бр. луковици пролетно цъфтящи видове - лалета (Tulipa), зюмбюли (Hyacinthus), нарциси (Narcissus) и мускари (Muscari) ще цъфтят до края на месец май.

Лалета са 50 000 бр. от 64 сорта. Новите за градината сортове са 34 от всички групи (ранноцъфтящи, средноранни лалета, късноцъфтящи лалета и ботанически лалета) и класове: простоцветни ранни и късни лалета, кичести ранни и късни лалета, триумф, дарвинови хибриди, лилиевидни, ресничести, веридифлора, рембранд, папагали, многоцветни лалета и ботанически лалета, включващи класовете кауфманиана, фостериана и грейги. Последните са запазили част или всички характеристики на диворастящите лалета. И тази година най-много сортове има от клас „Триумф“, попадащ към средно-ранно цъфтящите лалета. Изборът този клас да бъде с най-много представители е пряко свързан с периода на цъфтеж и необходимото време за изхранване на луковиците, преди подготовката на цветните площи за последващото зацветяване.

1

Новите сортове лалета са концентрирани в двата най-големи цветни партера с обща площ от около 1 200 кв.м. в Градина „Разсадника“ и „Божествена градина“.

По времето на Парада на лалетата, утвърдил се в годините период, в който градината показва колекциите от пролетно цъфтящи растения, посетителите могат да се запознаят с богатото видово разнообразие на над 5000 растителни вида от 122 семейства.

2

Най-богатата колекция на Университетската ботаническа градина в Балчик, на открито и в оранжерия, остава „Кактуси и други сукуленти“ с около 4000 вида, от които 1900 бр. кактуси. Най-богатото семейство е Crassulaceae – 820 бр.

Всяка година градината попълва колекциите си чрез международния обмен на семена и растителен материал с ботанически градини и научни институти от цял свят - Index seminum. Към момента има 42 заявки за семена от различни ботанически градини.

3

Палмите са изнесени от оранжерията, където зимуват, и са поставени на местата им в парка. Седмицата след Великден предстои в „Божествена градина“ да бъде изнесена на открито и сезонната колекцията с кактуси.

Във връзка със 130-годишнината от създаването на Университетската ботаническа градина в Балчик, с огромен ентусиазъм екипът е подготвил юбилейно първо издание: „Книга за лалето - Ботаническо ръководство“. Ръководството е с обем от 135 страници и ще излезе от печат до месец. В него е събрана цялата необходима и донякъде малко позната информация за луковичното растение от семейство „Лилиецветни“ лалето.

6

Ботаническите градини са градини със специално предназначение – в тях се провеждат мероприятия по опазване ex situ на редки и застрашени растителни видове. Съгласно Закона за биологичното разнообразие: „Ботаническа градина е институция, която поддържа колекции от живи растения за нуждите на ботаническите изследвания, науката, образованието и природозащитно възпитание и е отворена за посещение повече от пет месеца в годината.“

Университетските ботанически градини са член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI), Консорциума на Европейските ботанически градини (EBGC), Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN).

5