Начало / Новини / Новини и събития / Откриване на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет

   
Откриване на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет

В Националния дворец на културата се проведе церемония по откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите технологични университета в света - Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Световноизвестни учени от САЩ, Израел и Швейцария ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

Технологичните гиганти Google, DeepMind, Amazon Web Services и български IT лидери, начело със SiteGround, правят инвестиция в първия по рода си подобен център в Източна Европа. INSAIT има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света. INSAIT е финансиран от българското правителство с близо 170 милиона лева за период от 10 години. Водещите технологични компании Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева. Google и DeepMind ще финансират INSAIT с близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services - с близо 7 милиона лева.

Мисията на INSAIT е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации, а така също и в център на нова екосистема с пряко въздействие върху развитието на страната. Това е повратна точка в усилията за създаване на високотехнологична и конкурентна икономика, базирана на продукти с висока добавена стойност и интелектуална собственост, и за преодоляването на негативни тенденции като обезлюдяване и изтичане на мозъци.

В откриването на Института участваха президентът Румен Радев, президентът на Швейцария (2021 г.) Ги Пармелин, еврокомисарят Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, президентите на водещите швейцарски университети ETH Zurichпроф. Жоел Мезо и ЕPFL проф. Мартин Ветерли, директорът на Google AI Джеф Дийн, вицепрезидентът на Amazon Web Services Байрън Кук, носителят на наградата Тюринг (“компютърният Нобел”) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkely, нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман и други.

2

Министър-председателят на Република България Кирил Петков заяви, че България застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. Той каза, че институтът ще се ръководи от световноизвестни учени – българи и чужденци, идващи от най-добрите университети в САЩ и Израел. Целите на INSAIT са България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, както и държавата ни да привлече най-големите компании в света и те да отворят своите центрове в България.

7

Министър-председателят заяви, че само когато частният сектор и държавата работят заедно, могат да се родят идеи, да се постигнат резултати, които са конкурентни и на световно ниво. Той допълни, че моделът на финансиране на института създава мост между науката и бизнеса, които, подкрепяни от държавата, могат да се развиват успешно и да подобрят качеството на живот у нас. Кирил Петков специално благодари на проф. Мартин Вечев, който от своя мечта е успял да превърне този институт в успех за България, а скоро – за Европа и за света.

3

Идеолог за основаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който е начело на Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на ETH Zurich. Проф. Мартин Вечев разказа, че през 2003 г., когато започнал аспирантурата си в Кеймбридж, в документите, които е подал, имало поле с въпрос – Какво искате да постигнете в дългосрочен план 20-30 години отсега, какво искате да ви се случи? Там той написал, че иска да създаде в България световен център като Кеймбридж.

След 20 години, работейки в едни от най-елитните, най-престижните институти в света – университети, центрове – видях, че тези институти де факто са биещото сърце, туптящото сърце на тези държави като Съединените щати, като Израел, като Швейцария и им дават този високотехнологичен статут и дърпат икономиката им напред. Това са местата, които де факто вкарват тези държави в шампионската лига на иновациите, на изследванията, на знанието, на разбирането въобще. Това са местата, които привличат като магнит най-големите таланти в света като учени, изследователи, студенти, защото те искат да работят със себеподобни. Това са местата, където се изграждат най-великите учени на нашето съвремие, като Айнщайн, те се създават там“, посочи проф. Вечев. По думите му не само учени, но и технологични предприемачи, технологични лидери, там се създават инженерите, които после се вливат в икономиката и дърпат нивото нагоре, цялата икономика, там се правят откритията, които разтърсват света и променят нашето мислене, като например алгоритъма на Гугъл, който е създаден от докторанти на Станфорд и самата компания е формирана там. Проф. Вечев изтъкна, че тези места привличат като магнит и най-големите и най-богатите инвеститори в света. Защото там са идеите, там е изворът на идеите и хората, които ги измислят и в последствие създават високотехнологични компании, които водят до огромна добавена стойност, която после ефектира икономиката.

6

В изказването си проф. Вечев подчерта, че всички места по целия свят работят на един много прост принцип, който е много трудно да се осъществи. И той е – хората, хората, хората. Всичко е фокусирано върху хората. „Намери най-добрите хора и им дай топ ресурси, дай им свобода и им дай среда от себеподобни и те ще сътворят всички неща, за които говорим, като страничен ефект“, посочи проф. Вечев и даде пример от неговата практика – д-р Веселин Райчев, който е бил негов аспирант в Цюрих. Неговата докторска дисертация е създала нова сфера в изкуствения интелект. Той е единственият българин в историята на компютърните науки и изкуствения интелект, който е получил топ 3 награда за най-добра дисертация в света.

Проф. Вечев подчерта, че това е първият институт в Източна Европа, който привлича финансиране от държавата в продължение на 10 г. в размер на 100 млн. долара. Първият, който привлича финансиране и подкрепа от най-големите технологични гиганти в света с десетки милиони левова преди да е тръгнал и от български компании и предприемачи. Това е прецедент. „Целта на INSAIT e да създадем тази среда, да привлечем тези хора и да изградим нашите деца, тук в България. INSAIT вече не е просто мечта, която някой студент пише някъде в някаква бланка, както беше преди 20 години. Това нещо е тук, до нас. Той започва да работи, да изпълнява своята мисия тук, стъпка по стъпка, тухла по тухла и той ще свърши тази работа“, каза още проф. Мартин Вечев.

9

Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви, че откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София е изключително силен момент, защото с него се превръща в реалност идеята на създателя му - проф. Мартин Вечев, с наука и иновации България да е лидер на регионално, европейско и световно ниво. Тя пожела на проф. Вечев INSAIT да се превърне в платформата на Източна Европа за Нобелови лауреати. Мария Габриел благодари за подкрепата за създаването на института на министрите Томислав Дончев и Красимир Вълчев, както и на сегашните министри - акад. Николай Денков и Даниел Лорер. Благодари и на президента Румен Радев и на министър-председателя Кирил Петков за подкрепата за INSAIT. По думите й дългосрочната цел е институтът да се превърне в основата на нова екосистема, в която наука, иновации, образование и ползата за обществото вървят ръка за ръка.

102

Със създаването на Института за компютърни науки се дава възможност да увеличим сътрудничеството при получаването на знанията, каза ръководителят на швейцарския отдел по икономически въпроси, образование и изследвания и бивш президент на Конфедерация Швейцария (2021 г.) - Ги Пермелин.

"Идеята е много смислена, защото той се прави с подкрепата на научната общност - на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на два швейцарски института. Искаме заинтересованите страни да упражнят своето творчество и да решат с кого да си сътрудничат. Идеите започват отдолу нагоре и след това се разпространяват с помощта на държавата - това е най-добрата гаранция за сътрудничество между България и Швейцария. Това е модел и за бъдещо сътрудничество и с други държави", посочи Ги Пермелин.

Никой сам не може да даде отговор на спешните въпроси на обществото, най-добрите трябва да работят заедно, каза още той. Швейцария работи сериозно в сферата на развитие на изкуствения интелект, имаме мрежа за сътрудничество на институти, индустриални предприятия, които могат бързо да доведат до резултат, посочи Ги Пермелин. Със създаването на Института работата тепърва започна и трябва да задържим успеха, и да създадем система за развитие на сътрудничеството, добави той. Сигурен съм, че днес поставяме условията за върхови постижения и ще дадем перспективи за развитие на талантите, а Институтът е партньор между държавния и частния сектор, каза още Ги Пермелин.

101

Президентът Румен Радев заяви, че България има потенциала и трябва да се развива като водещ изследователски и научен център в областта на високите технологии. По думите му, задачата не е лесна, изисква обединяването на много институции, на усилията на академичните среди и на цялото ни общество. „INSAIT е блестящ пример как личност със своите дълбоки познания, професионален авторитет, визия за бъдещето и огромна енергия може да промени хода на историята не само за една страна, а за цял регион“, отбеляза държавният глава и изрази признателност за неуморния труд към идеолога на проф. Мартин Вечев.

По думите на президента създаването на този институт е успяло да обедини усилията на четири правителства – две редовни и две служебни, които са постигнали единство и приемственост в името на висока национална цел. „Сигурен съм, че ако втората част на Българо-швейцарската програма продължи по този начин и създадем още няколко такива института, ще имаме много по-благотворна политическа среда в България“, отбеляза Румен Радев.

23

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер изрази задоволството си, че създаването на INSAIT е един от малкото примери за приемственост, която се отразява и на бъдещето на страната ни. Той заяви, че държавата трябва да подкрепя и други инициативи, например в инженерството, биотехнологиите и медицината, където светът напредва с широки крачки. Лорер добави, че скоро ще представи пред Европейската комисия проекта за създаване на INSAIT.

12

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков посочи, че партньорството с швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL е било ключово и изрази благодарност на двамата президенти и всички, които са подкрепили инициативата. „Първо сме признателни и второ, сме изпълнени с надежда, че едно такова партньорство ще доведе до коренна промяна въобще в българското висше образование и наука. Създаваме нова визия за това как трябва да работи науката в България“, посочи проф. Герджиков.

5

Той изтъкна, че е щастлив и за него е чест да участва в това историческо събитие. По думите му това е институт от нов тип във всяко отношение. Мащаб, невиждан в Източна Европа, в административно отношение това е нещо съвсем ново. Проф. Герджиков подчерта, че за него е гордост, че Софийският университет е пряк участник в събитие от такъв мащаб и един институт, който може да промени бъдещето на страната и Източна Европа. Според ректора потенциалът на института е много голям. „При нас икономиката не е непременно свързана с високи технологии и евентуалното развитие на института в тази посока ще помогне за това и страната и регионът да се ориентират в правилната посока“, каза още проф. Герджиков. По думите му никога не е виждал досега такава концентрация на интелект, инвестиции и политическа воля и му се струва, че това може да изиграе пионерска роля и да бъде пилотен проект за много други институции. Проф. Герджиков изрази надежда, че Институтът ще бъде пилотен проект, за да могат и други области да се развият по този начин.

1.

По-рано през деня ректорът на Софийския университет проф. Герджиков се срещна с президентите на Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) проф. Жоел Мезо и проф. Мартин Ветерли.