Начало / Новини / Новини и събития / Нова учебна лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката бе открита във Физическия факултет

   
Нова учебна лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката бе открита във Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет бе открита нова учебна Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката (Electronic Design Automation Lab, EDA Lab) във връзка с разширяване на възможностите за обучение на специалностите „Компютърно инженерство“, „Инженерна физика“ и „Комуникации и физична електроника“ към факултета. С това Софийският университет затвърждава високото ниво на обучение в областта на компютърното инженерство и електрониката и разширява сътрудничеството с водещи индустриални партньори.

Лабораторията е създадена с помощта и активната подкрепа на два от гигантите в света в полупроводниковата индустрия и микроелектрониката - GlobalFoundries, производител на полупроводникови интегрални схеми, и Cadence Design Systems, производител на широк набор от софтуерни инструменти за проектиране на електронни системи. Лабораторията ще подпомогне обучението на стотици студенти в следващите години и ще даде тласък на развитието на млади таланти в областта, за каквито електронната и компютърна индустрия в България изпитват остра нужда през последните години. Новата инфраструктура е първата сертифицирана лаборатория на Cadence на Балканския полуостров и част от Cadence Academy Network. Чрез нея студентите имат пълен достъп до целия пакет от най-новите продукти на Cadence, които се използват за проектиране на съвременни високопроизводителни процесори, аналогови и цифрови интегрални схеми, електронни вериги и много други.

Инициатори и двигатели за създаването на Лабораторията са д-р Добромир Гайдаджиев от GlobalFoundries и проф. Стоян Русев, проф. Мирослав Абрашев и доц. Станимир Колев от екипа на Физическия факултет.

12

Лабораторията стартира с провеждането на два курса през настоящата учебна година - „Вградени системи“ и „Компютърно проектиране на електронни схеми“. В бъдеще, благодарение на достъпа до целия пакет софтуерни инструменти на Cadence, ще се развиват и други дисциплини.

Изключително ползотворно е сътрудничеството с GlobalFoundries и техния развоен център в София, които освен че осигуряват компютърната техника в лабораторията, се включват и в обучението на студенти. Специалисти от фирмата обучават в дисциплината „Вградени системи“, което дава на студентите незаменим достъп до знания и умения с директно приложение в съвременната полупроводникова индустрия.

На официалното откриване на лабораторията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, заместник-министърът на образованието и науката проф. дфн Генка Петрова-Ташкова, деканът на Физическия факултет проф. дфзн Георги Райновски, д-р Добромир Гайдаджиев, директор на „Обезпечение на проектирането“ в GlobalFoundries България, инж. Антон Клоц, мениджър на университетската програма в Cadence Design Systems, инж. Иван Петков, мениджър на отдел в GlobalFoundries, г-жа Мариана Димитрова, ръководител на човешки ресурси в GlobalFoundries, България, инж. Пенчо Христов от Йота Волт, фирма дистрибутор на Cadence за България, г-жа Милена Савова, зам.-директор „Програми и изложби“ при детски научен център „Музейко“, проф. дфзн Мирослав Абрашев, зам.-декан на Физическия факултет и отговорник на бакалавърската специалност „Компютърно инженерство“, доц. Станимир Колев, ръководител на Катедра „Радиофизика и електроника“ във Физическия факултет и сертифициран по Cadance преподавател, доц. Гичка Цуцуманова, ръководител на магистърска програма „Микроелектроника и информационни технологии“, доц. Веселин Дончев – ръководител на Катедра „Физика на кондензираната материя и микроелектроника“ и отговорник на бакалавърска специалност „Инженерна физика“. Водещ на събитието бе доц. д-р Петко Недялков, зам.-декан на Физическия факултет.

3

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че винаги е приятно да присъства на откриването на нещо ново и подчерта, че темата е практически ориентирана и ще е от полза за студентите, които в бъдеще ще могат да допринесат за икономиката на страната. Той благодари на фирмите, помогнали за реализирането на тази лаборатория – на Cadence Academy Network за дарението на скъп софтуер, на GlobalFoundries, които са водещи специалисти в тази област и работят със софтуера на Cadence и подчерта, че има естествена връзка между тях. По думите на проф. Герджиков благодарение на лабораторията студентите в три бакалавърски и една магистърска програма ще научат нещо, което ще е полезно за тях и за обществото. Ректорът пожела успех на лабораторията и изрази надежда, че това начинание ще бъде много успешно.

4

Проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова, заместник-министър на образованието и науката, изрази уверението си в успеха на лабораторията и подчерта, че съчетаването на практическото с академичното обучение е нещо, към което всички се стремим все повече. Създаването на по-добра връзка между университетите и работодателите е цел и на стратегията за висше образование на МОН, посочи зам.-министърът и добави, че в лабораторията това се вижда реализирано. По думите на зам.-министъра много студенти ще се докоснат до тези нови технологии и ще станат отлични специалисти, които след време ще работят за българската икономика.

5

Доц. Станимир Колев благодари на целия екип, работил по създаването на лабораторията и на всички, взели активно участие в този проект. Той изрази радостта си от това сътрудничество и развитието на Софийския университет и Физическия факултет в посока на подпомагане на студентите да учат по-приложни неща. Доц. Колев подчерта, че Физическият факултет има традиции в изследвания в тази област. Отдавна се обучават студенти в специалност „Инженерна физика“, но в последните 20-30 години е станало ясно, че е необходимо да има повече кадри, които да са специалисти и в по-тесни области и затова са разкрити допълнителни специалности като „Комуникации и физична електроника“, „Компютърно инженерство“. Лабораторията е поредна стъпка в тази посока, посочи доц. Колев и подчерта, че в момента започват обучението с два курса, които ще се водят във Физическия факултет благодарение на новия софтуер, а амбицията им е да разширят използването на този софтуер като включат още преподаватели. Новото в случая е, че представители на фирмите ще се включат и като преподаватели и ще дадат още една различна перспектива.

6

Д-р Добромир Гайдаджиев, директор на сектор „Обезпечение на проектирането“ в GlobalFoundries, България, изтъкна, че лабораторията е от полза за всички страни - и за студентите, и за преподавателите, и за бизнеса. Според него в следващите 5-6 години се очаква търсенето на чипове да се увеличи многократно и инженери с възможности за проектиране на интегрални схеми и познания по електроника ще са едни от най-търсените в света. Наличието на съвременна технология и съвременна система за проектиране е много полезно и важно за изграждането на подготвени специалисти и е добре за цялата икономика, каза още Добромир Гайдаджиев.

7

Инж. Антон Клоц, мениджър на университетската програма в Cadence Design Systems, представи компанията, която е американска, но има силно присъствие в Европа. По думите му винаги е била силна връзката със Софийския университет, който подготвя отлични кадри. Той отбеляза, че микроелектрониката става все по-силна в Европа и именно затова е важна тази инициатива. Инж. Клоц изтъкна, че с колегите му са щастливи да съдействат чрез своя софтуер и благодари за успешното партньорство. Той изрази надежда успешното партньорство да продължи в бъдеще и пожела успех на лабораторията.

9

В своето изказване деканът на Физическия факултет проф. Георги Райновски подчерта, че в случая имаме пример за добро сътрудничество между университета и бизнеса и благодари за подкрепата и доверието. На второ място изтъкна, че това сътрудничество стъпва на една традиция, която идва чрез проф. Русев и проф. Вълчева и техните бивши студенти, които днес работят в GlobalFoundries.

10
13