Начало / Новини / Новини и събития / Над 700 души посетиха демонстрационния щанд на Физическия факултет по време на Софийския фестивал на науката 2021

   
Над 700 души посетиха демонстрационния щанд на Физическия факултет по време на Софийския фестивал на науката 2021

На 15 и 16 май учени от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представиха разнообразни научни демонстрации, както и възможностите за образование в програмите на факултета на специален двудневен демонстрационен щанд по време на Софийския фестивал на науката – най-мащабното събитие за популяризация на науката у нас.

Фестивалът се организира за 11-а поредна година от Британския Съвет в България, под патронажа на Министерството на образованието и науката и в партньорство със Столична община.

3

В рамките на двата фестивални дни екипите на катедрите „Астрономия“, „Метеорология и геофизика“, „Физика на кондензираната материя и микроелектроника“ и „Радиофизика и електроника“ представиха разнообразни и интересни експерименти за всички възрасти.

9

Над 700 души научиха повече за физиката на плазмата и как можем да правим забавни експерименти дори вкъщи, откриха как работи сеизмографът, какво е атмосферното налягане, как сами могат да си направят прогноза за времето и още много други интересни и занимателни примери от света около нас.

2

По време на събитието бяха проведени и наблюдения на Слънцето, организирани от Катедра „Астрономия“, с помощта на специален слънчев телескоп. Всички посетители имаха възможност да се запознаят и с актуалните научни проекти на Катедра „Астрономия“, сред които „Регионален астрономически център за изследвания и образование – РАЦИО“ (Договор Д01-383/18.12.2020 г. с МОН) и „Българска наблюдателна станция на пан-Европейския нискочестотенрадиотелескоп LOFAR (LOFAR-BG)“ (Договор Д01-389/18.12.2020 г.), включени в Националната пътна карта за научна инфраструктура на България.

5
7
8