Начало / Новини / Новини и събития / Министър-председателят на Република Корея посети Центъра за източни езици и култури на Алма матер

   
Министър-председателят на Република Корея посети Центъра за източни езици и култури на Алма матер

В рамките на официалното си посещение в България министър-председателят на Република Корея Ли Нак-Йон гостува в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той се срещна с ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, директора на Центъра проф. Александър Федотов, Величка Стойчева, директор на 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“, ученици, преподаватели и студенти от специалност „Кореистика“.

Събитието, което започна със студентско изпълнение на традиционен корейски танц с барабани, бе открито от проф. Александър Федотов, който приветства с добре дошъл министър-председателя на Корея и отбеляза, че той гостува в най-големия център по кореистика в Централна и Източна Европа, а 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“ е единственото училище в Източна Европа, в което се преподава корейски език още от първи клас.

1

Проф. Федотов отбеляза, че Ли Нак-Йон е първият министър-председател на Корея, който посещава Софийския университет и Центъра по кореистика. Той изтъкна необходимостта от повече възможности за обмен и стипендиантски програми, от които да се възползват младите българи, изучаващи корейски език и изказа своята благодарност на гост-лекторите от Корея, които помагат на специалността „Кореистика“ и нейните студенти.

4

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Гeрджиков поздрави присъстващите и отбеляза, че за Алма матер е чест да бъде домакин на гостуването на Ли Нак-Йон. „Както връзките между нашите два народа са прекрасни и отношенията ни са много добри, така и интересът на много млади хора към корейския език и култура е много сериозен. Затова тук в Центъра по кореистика има студенти, но и ученици от средното училище, които полагат големи усилия, за да усвоят Вашия език и да опознаят Вашата култура“, каза проф. Герджиков.

Ректорът изказа своята благодарност към корейската държава и корейското посолство у нас за оказваната помощ през годините за развитието на кореистиката в България, за да може да стигне това високо ниво, на което се намира сега.

8

Министър-председателят на Република Корея Ли Нак-Йон изрази радостта си, че в Алма матер се преподава корейски език и искрено благодари за усилията на студентите и преподавателите, които още от самото начало участват в създаването на тази специалност и спомагат за развитието й до днес.

Той сърдечно благодари на всички – преподаватели, студенти и ученици, за голямата любов, която изпитват към Корея и изрази убеждението си, че в бъдеще всички положени усилия ще се отплатят и ще бъдат добра основа за тяхното развитие. Ли Нак-Йон подчерта, че изучаването на чужд език, писменост и култура означава разширяване на света и мирогледи и изтъкна, че изборът им да изучават корейски език ще им даде възможността да се реализират като специалисти по един не толкова популярен език и ще предостави възможност за по-добра професионална реализация.

5

Ли Нак-Йон изтъкна, че Корея е единствената държава в света, която отбелязва създаването на своята азбука като национален празник и направи паралел с България, подчертавайки, че и двете държави имат дълга история и богата култура. В края на изказването си министър-председателят благодари на всички присъстващи за усилията, които полагат, за възможността да се срещне с тях и подчерта, че Република Корея винаги ще подкрепя преподаването и изучаването на корейски език.

В края на срещата Ли Нак-Йон получи картина с надписи на старокорейски език, изработена от студентите по кореистика.

6
7