Начало / Новини / Новини и събития / Международната пътуваща изложба “KOOPERATYWA” II в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

   
Международната пътуваща изложба “KOOPERATYWA” II  в рамките на проект „Арт инициативи 2020“

По специална покана проф. дн Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата участват в международната пътуваща изложба “KOOPERATYWA” II, която се реализира по кураторски проект на проф. Марек Сак от Академията за изкуства „Владислав Стшемински“, Лодз, Полша.

Сътрудничеството между Академията за изкуства „Владислав Стшемински“ и Катедра „Визуални изкуства“ на Софийския университет датира от 2014 година. От тогава до сега са реализирани множество съвместни проекти и изяви в областта на изкуството и преподаването на изкуство с участието на преподаватели, докторанти и студенти от двете висши училища.

“KOOPERATYWA” II е замислена като колекция от 25 папки, всяка от които съдържа по 21 оригинални произведения от различни художници-преподаватели от висши училища и факултети по изкуство в Полша, Литва, Словакия и България. Произведенията, включени в “KOOPERATYWA” II, вече са били представени на изложби в Историческия музей на град Тарнобжег, Полша; галерия "Lektorium" към Центъра за наука и изкуство, Лодз, Полша; галерия BWA „U Jaxy”, Мехов, Полша; галерията на „Арбуретум“, Болестрашице, Полша; Енорийски музей на „Св. Ян Саркандер“ в Скочув, Полша; в изложбеното пространство на Библиотеката към Академията за изящни изкуства на „Winie“, Вилнюс, Литва и др. Предстои представянето им в Българския културен институт във Варшава, в Полския институт в София, в галерии, музеи, библиотеки и други културни средища в Полша, България и Словакия през 2021 г.

2
1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Творби съответно на проф. Стефан Алтъков и проф. Лаура Димитрова, с които те участват в изложбата “KOOPERATYWA” II

Папки, съдържащи оригинални произведения, сред които и творби на проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков, са дарени от куратора и участниците в “KOOPERATYWA” II и са постъпили в колекциите съответно на: библиотеката на Академията за изкуства в Лодз; Националната библиотека във Варшава, Ягелонската библиотека в Краков, Ossolineum във Вроцлав, библиотеката на Академията за изкуства в Познан.

3
4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Творби на проф. Марек Сак – куратор на “KOOPERATYWA” II и на проф. Дорота Сак от Академията за изкуства „Владислав Стшемински“, Лодз, Полша

Изложбата “KOOPERATYWA” II е и една от гостуващите онлайн изложби, представени в рамките на проект „Арт инициативи 2020“, който се реализира от Катедра „Визуални изкуства“ с финансовата подкрепа на ФНИ на Софийския университет.

Пълен списък на участниците в изложбата, както и създадените специално за “KOOPERATIWA” II техни творби са представени на уеб сайта на проект „Арт инициативи 2020“ на български език: https://artinitiativesproject.com/kooperatywa2 и на английски език: https://artinitiativesproject.com/en/kooperatywa2.