Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Студентите“ бе открита в Софийския университет

   
Изложба  „Студентите“ бе открита в Софийския университет

Във фоайето на Северното крило на Ректората бе открита документалната изложба „Студентите“, посветена на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и на 20-годишнината на Университетския архив. Експозицията е подготвена от екипа на Университетския архив и включва само документи, съхранявани в неговия фонд.

Изложбата бе открита от Илонка Колева, началник отдел „Университетски архив“, която благодари на всички колеги за съвместната работа и разбирателство през годините. Тя подчерта, че в Алма матер се пазят архиви с над 20-годишна давност и показа досието на първия архивар, назначен през 1905 г. „Ние не сме първите, които се опитват да запазят историята на Университета“, добави г-жа Колева и изрази съжалението си, че много неща са изгубени безвъзвратно през годините.

6

Илонка Колева благодари на проф. Андриана Нейкова и проф. Георги Бакалов, с чиято настойчивост и усилия е създаден университетският архив. Г-жа Колева изрази благодарността си и към проф. Албена Чавдарова, която е направила така, че отделът да се утвърди и да започне дигитализацията на документите.

2

Експозицията „Студентите“ е разположена на тематични табла, проследяващи някои от важните моменти от студентския живот в Университета. Представени са първите студенти и студентки, заедно с непреходните студентски документи, които са актуални и до днес. Може да се види студентското ежедневие, автентични записки от лекции, първата академична книга и как са изглеждали първите студентски книжки.

7

Проследена е обществената ангажираност на студентите през изминалите 130 години, начинът, по който са празнували 8 декември и 24 май. Направен е опит да се намерят политически неудобните за различните режими студенти, а така също и да се покажат какви са били ходатайствата и привилегиите.

3

Представени са и чуждестранните студенти, животът в Студентски град, участието в студентските бригади и спортните мероприятия.

Изложбата ще може да бъде разгледана до края на декември 2018 г. в Ректората, а после ще бъде представена и в други сгради на Университета.

5