Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 април 2020 г. в Париж, вследствие на COVID-19, почина проф. дфн Венко Кънев (21.07.1942 - 17.04.2020 г.), дългогодишен преподавател, доцент в Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии, световноизвестен учен испанист и латиноамериканист, носител на Почетния знак със синя лента на Софийския университет.

Блестящата академична кариера на проф. Венко Кънев продължава в Сорбоната, където преподава Испаноамериканска литература, а по-късно получава заслужено признание като почетен професор по Литература и цивилизация на Латинска Америка в Университета на Руан, Нормандия. Той никога не прекъсна обвързаността си със Софийския университет, където доскоро преподаваше в Магистърската програма „Ибероамериканистика“. През последните години ръководеше българското издание на „Монд Дипломатик“.

Проф. Венко Кънев е автор на богато научно, публицистично и художествено творчество: стотици книги, студии, статии, участия в конгреси, ръководство и рецензии на научни трудове, преводи и други значими проекти. От години заема авторитетната позиция на член на ръководството на Изследователския център на културните полета на Латинска Америка към Сорбоната и активно участва в дейността на Центъра за Интердисциплинарни изследвания на културните области (ERIAC) към Университета на Руан.

Беше високо компетентен, добронамерен и вдъхновяващ преподавател, пример за своите възпитаници. Притежаваше рядък усет на креативен, целенасочен и ентусиазиран организатор на научни форуми, а участието му в такива събития привличаше учени от целия свят. Винаги с любов и всеотдайност се завръщаше в нашата Алма матер, като в роден дом, за да подпомогне академичното развитие на по-младите колеги, да привнесе личен престиж и да направи по-видима българската испанистика за професионалната общност в и извън континента ни.

Приносът на проф. Венко Кънев за формирането на поколения студенти-филолози и други специалисти в областта на културата на испаноезичните народи е неизмерим и ще се мултиплицира във времето.

Ще ни липсват неговата ангажираност, подкрепата на учителя, финото чувство за хумор, добрият приятел.

Поклон пред паметта му!

От Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“