Начало / Новини / Новини и събития / Физическият факултет посрещна над 1000 души на щанда си по време на Националния научно-образователен фестивал „Намереното поколение“

   
Физическият факултет посрещна над 1000 души на щанда си по време на Националния научно-образователен фестивал „Намереното поколение“

На 25 и 26 януари 2020 г. Националният научно-образователен фестивал „Апетит за образование чрез практика“, заедно с институционалната подкрепа на Министерството на образованието и науката и с партньорството на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и други частни и институционални партньори, събра в Националния дворец на културата професионалисти, ученици и учители от цяла България, както и бизнеси и организации, които съвместно работят за превръщането на образованието в практическо и в основна ценност за нашето общество.

Физическият факултет на Софийския университет, най-доброто място за обучение по физика и астрономия в България, представи атрактивен щанд за ученици, учители и родители, а учени от Факултета се включиха като лектори и модератори по време на форума.

Националният научно-образователен фестивал „Намереното поколение“ бе открит от г-жа Мария Габриел, европейски комисар по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“, и г-жа Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, които посетиха щанда на Физическия факултет на Софийския университет и се срещнаха с негови представители.

6

По време на фестивала бяха показани забавни експерименти, научна апаратура и редица демонстрации от голям брой катедри на Физическия факултет и други факултети на Софийския университет. Като част от лекционния модул на събитието бяха представени лекции на учени от катедрите „Астрономия“ и „Метеорология и геофизика“ във Физическия факултет, от Геолого-географския факултет, Факултета по химия и фармация и Медицинския факултет.

7

Като част от събитието се проведе тричасов модул за национално обсъждане на иновациите в образованието с цел обсъждане и обмяна на опит за добри практики и методики. Дискусията бе модерирана от екипа на Физическия факултет. В модула, който предизвика голям интерес, се включиха треньори на олимпийските отбори по природни науки, ученици от гимназиалните класове, учители, представители на висшите училища, на Българската академия на науките, на Министерството на образованието и науката, както и на голям брой организации, занимаващи се с неформално образование и дейности. Всички те обмениха идеи за най-иновативните, ефективни и полезни за образованието методи и практики, които да поставят България уверено на картата на обществото на знанието.

9
2
3
1