Начало / Новини / Новини и събития / Дипломира се випуск 2017 на Факултета по химия и фармация

   
Дипломира се випуск 2017 на Факултета по химия и фармация

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 25 бакалаври и 35 магистри от випуск 2017 г. на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за завършено висше образование. Днес се дипломира и първият випуск от специалност „Фармация“. Всички 28 абсолвенти магистър-фармацевти от първия випуск заедно с дипломите си получиха и специален паметен знак от Факултета, както и грамота от Регионалната фармацевтична колегия – София.

На празничното събитие присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов, деканът на Факултета по химия и фармация акад. проф. дн Петър Кралчевски, чл.-кор проф. Тони Спасов, преподавател във Факултета по химия и фармация и предишен декан, заместник-деканите доц. д-р Кръстанка Маринова и доц. д-р Йордан Нинов, преподаватели, близки и гости на абсолвентите. Почетни гости на церемонията бяха акад. проф. дбн Евгени Головински, проф. д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, Светослав Крумов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, Богдан Кирилов, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, Венелин Сапунаров, председател на Регионалната фармацевтична колегия – София, Виолета Баракова от „Софарма Трейдинг“.

1

Тържествената церемония бе открита от декана на Факултета по химия и фармация акад. Кралчевски, който отбеляза, че денят е особено вълнуващ, защото бележи края на един етап от живота на абсолвентите. Той добави, че някои от дипломираните бакалаври биха могли да продължат образованието си в магистърската степен, а магистрите – в докторантската степен, но за повечето от завършващите настъпва периодът за приложението на знанията и уменията, които са натрупали в Университета.

Акад. Кралчевски подчерта, че днешният ден е особено вълнуващ и поради факта, че завършва първият випуск от магистри-фармацевти, получили своето висше образование във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1

Деканът припомни, че обучението по химия е започнало през 1899 г. в тогавашното Физико-математическо отделение на Университета, а обучението по фармация в Софийския университет започва през есента на 2012 г. „Трябва да отбележим, че това обучение не започна на празно място. Преподавателите от Химическия факултет в катедрите по Органична химия, Приложна органична химия, Аналитична химия и други от дълги години синтезират и изследват молекули с биомедицинско и фармацевтично приложение както в лабораторни условия, така и чрез компютърно модулиране и в сътрудничество с фармацевтичната промишленост“, каза още деканът. Той допълни, че преди пет години обучението по фармация бе започнато и проведено от ентусиазиран колектив от преподаватели, който включва както опитни експерти от фармацевтичната колегия, така и млади колеги, които усвояват техния опит.

2

В приветственото си слово деканът на Факултета по химия и фармация отбеляза, че преподавателите от Факултета са се постарали да дадат на всички свои студенти специализирани експертни знания в областите на техните специалности, но и широта на знанията, която да им предостави повече възможности за тяхната професионална реализация. Акад. Кралчевски подчерта, че Факултетът поддържа Кариерен център, където студентите биха могли да получат актуална информация за наличните възможности. Той отбеляза, че ценно съдействие на Центъра оказват колеги, завършили преди години висшето си образование.

В края на приветствието си акад. Кралчевски призова абсолвентите да не забравят своя факултет и да поддържат връзката си с него и с академичната колегия. А след години, когато са заели утвърдени професионални позиции, да помагат за реализацията на бъдещите абсолвенти химици и фармацевти.

3-1

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Витанов поздрави присъстващите в Аулата и отбеляза, че тържеството по повод връчването на дипломите е едно от най-важните събития в календара на всеки факултет и подчерта, че това е най-приятното изживяване за преподавателите - да видят своите студенти пораснали и помъдрели. Проф. Витанов подчерта, че това се дължи на усилията на абсолвентите, но и на техните преподаватели и родители.

Сигурен съм, че за вас е минало неусетно времето от мига, в който прекрачихте прага на Алма матер за първи път. Тогава бяхте плахи, сега сте уверени в себе си. Тогава бяхте търсещи, сега сте знаещи. Тогава бяхте искащи, сега сте можещи“, обърна се към най-младите си колеги проф. Витанов и допълни, че времето със сигурност ще заличи немалките трудности, които са срещнали по време на обучението си, но ще остави знанията, хубавите спомени и многобройните приятелства, които продължават цял живот и са едно от най-ценните неща в живота на човека.

4

Заместник-ректорът изрази и увереността си, че когато след време абсолвентите се връщат назад във времето, прекарано в Алма матер, ще го правят с усмивка и с много приятни емоции. „Времето ще ви убеди в нещо, което знаехте още преди да постъпите в Университета – Алма матер е най-доброто място в България за придобиване на сериозна квалификация и подготовка във вашите области“ каза проф. Витанов и припомни, че според Националната рейтингова система за висшите училища Софийският университет за пореден път е на първо място в почти всички професионални направления, по които обучава студенти, включително и в направление „Химия“.

Факултетът по химия и фармация е един от най-престижните и най-успешни факултети в Университета. Той е сред водещите факултети в страната по научна продукция и по количество и качественост на научните проекти, включително на първо място по проекти с индустрията. Може би не знаете, че имате привилегията сред вашите преподаватели да са двама от тримата най-цитирани български учени“, каза още заместник-ректорът в своето приветствие.

44

Той пожела на тези, които останат в Университета в следващите форми на обучение, да запазят своя ентусиазъм и енергия в усвояването на новите знания. На тези, които го напускат - да намерят удовлетворяваща работа, такава, каквато отговаря на техните възможности, желания и амбиции. Проф. Витанов призова абсолвентите да помнят наученото от преподавателите, защото то е безценно и да го носят в сърцата и умовете си и развиват и умножават.

„За мен е истинска привилегия да представлявам ректорското ръководство на церемония по връчване на дипломи, на която за първи път в историята на Софийския университет ще бъдат връчени дипломите на абсолвенти-фармацевти“, каза заместник-ректорът и обяви випуск 2017 г. на Факултета по химия и фармация за завършил.

3

Чл.-кор. проф. Тони Спасов поздрави абсолвентите за постигнатите високи резултати и успехи във Факултета по химия и фармация. Той отправи своята благодарност към тях за отношението, което са проявявали през цялото време, към високите стандарти, които факултетът и Алма матер винаги са отстоявали.

Проф. Спасов се върна в спомените си и припомни първите срещи, които е имал със студентите, както и съвместната им работа през годините. Той отбеляза, че с постъпването си в Алма матер са попаднали са в една различна среда – академичната общност, в която научното постижение се цени особено високо. По думите му, освен високото ниво на наука в тази общност има и високи изисквания към морал и етика в най-общочовешки план. „Академичността е у хората, които изграждат институцията“, подчерта проф. Спасов и добави, че абсолвентите, макар и вече завършили, остават част от тази общност.

В изказването си проф. Спасов отбеляза, че през годините на обучението им преподавателите са се стремили да представят в лекциите си новите научни постижения, всичко онова, до което един специалист трябва да се е докосвал и да се замисли. Именно това са високите стандарти, които академичната колегия на Факултета се опитват да поддържат.

Проф. Спасов изтъкна още, че в своята преподавателска работа винаги го е водила мисълта студентът, който проявява интерес, да не мисли, че е изгубил избирайки да учи в Алма матер вместо в елитен световен университет извън България. Той се обърна към завършващите и ги призова да се гордеят, че са завършили елитен световен факултет.

Акцент в изказването на проф. Спасов бе темата за необходимостта от повече грижи в подкрепа на българските изследователски университети: „Ако искаме да променим обществото не само в икономически аспект, сме длъжни да вярваме в тази идея“.

Той добави, че всички преподаватели във факултета са се постарали да бъдат сериозни в работата си, с високи изисквания, били са честни, отговорни и са споделяли трудностите и изрази надеждата си студентите да са усетили всичко това.

В края на словото си проф. Спасов пожела на абсолвентите да бъдат здрави, да обичат близките си, да бъдат щастливи, независимо от тяхната професионална реализация и винаги да останат свързани с Алма матер и в радостни и трудни моменти да разчитат на преподавателите си. „На добър път! Вървим заедно!“, завърши проф. Спасов.

6

Отличникът Цветелин Илиев, бакалавър от специалност „Химия“, се обърна към ръководството на факултета, към колегите си и всички присъстващи в Аулата с думите, че за него е чест да представлява бакалавърския випуск 2017 г. на Факултета по химия и фармация на Алма матер.

Той отбеляза, че с колегите му са изминали дълъг и нелек път, за да стигнат до дипломирането си. В началото са били объркани младежи, вечно закъсняващи и търсещи залата за занятия; и с усещането, че дипломирането е много много далеч в бъдещето. Докато днес, цялото това изминало време им се струва като един прекрасен сън, който ги е научил на постоянство, отговорност, прецизност и решителност. С времето са разбрали, че студентските години са най-ценното им време - заради създадените приятелства, получените специализирани знания в областта на химията, и прекрасният пример, даден от преподавателите им. Цветелин Илиев изтъкна, че с колегите му са благодарни за възможностите по време на следването им за редица участия в допълнителни курсове, практики, конференции, където са се запознали с най-съвременни техники и практики.

Той е убеден, че именно във Факултета по химия и фармация абсолвентите са намерили себе си и всеки от тях вече е избрал пътя си. Едни ще продължат обучението си в Алма матер, други ще се прехвърлят в чуждестранни университети, трети ще работят в компании и държавни институции в областта на химията – науката, която е страст и тяхно призвание. Благодарение на факултета имат посока, направление и мотивация да се справят с трудностите занапред. Отличникът пожела на себе си и състудентите си и в бъдеще да съумеят да съхранят приятелските си отношения, да имат поводи да се срещат и обменят опит, да се реализират успешно и да имат върхови постижения в науката.

„Да не забравяме какво ни е дал най-престижният университет в България и да помним уважаваме и носим в сърцата си преподавателите си“, призова Цветелин Илиев.

7

Николета Пройкова, отличник магистър-фармацевт, се обърна към присъстващите с думите, че за нея е привилегия да представлява първият випуск фармацевти на Софийския университет. През изминалите пет години, благодарение на неуморната работа на преподавателите им и ръководството на факултета, заедно са успели да направят първите крачки на въвеждането на тази престижна специалност в Факултета по химия и фармация. Професията магистър-фармацевт е изключително отговорна и трудоемка, изисква отдаване и непрестанно обновяване на знанията, каза Николета Пройкова. Тя също благодари на своите преподаватели, които през периода на обучение са съумели да ги изградят като добри специалисти. Тя изрази безкрайна признателност към труда и усилията, положени от тях, за да ги научат да обичат науката, да бъдат любопитни и мислещи хора, но преди всички да бъдат човечни, за да обединят тези качества и да станат значими като медицински специалисти.

Отличничката специално се обърна и към своите колеги с поздравления за изминатия дълъг и труден път за да стигнат до тук. Тя ги призова да бъдат добър пример за всички, които биха искали да ги последват напред, винаги бъдат успешни, да запазят и развиват получените знания. За всички тях е изключителна чест да бъдат част от най-старият и престижен университет в страната, подчерта Пройкова.

190

Проф. д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, поднесе поздравителен адрес и връчи награди на отличниците фармацевти. Проф. Гетов изрази радостта си, че на този ден има честта да поднесе поздравления на абсолвентите в тази емблематична зала за българската история и за историята на висшето образование у нас. Той добави, че точно преди 75 години през учебната 1942-43 година в Софийския университет започва обучението по фармация и днес Алма матер има своите магистър-фармацевти на XXI век, и това е знаменателна дата в историята на всяко висше училище.

Той подчерта, че заедно с колегите му са сигурни, че абсолвентите са придобили отлично образование и са качествено подготвени специалисти, поради което заслужават своите европейски дипломи. Проф. Гетов изрази убеждението си, че те ще допринесат за развитието на добрата фармацевтична практика у нас. Той даде и три съвета на младите учени: да обичат и уважават своят университет и преподаватели; да не спират да се учат през професионалния си път, и да практикуват медицинската професия магистър-фармацевт така, че да се гордеят с нея.

5

Награди от Българския фармацевтичен съюз получиха и отличниците Цветелина Гаджева, Деница Радева, Александър Митов, Мария Маркова и Иван Лалов.

Празничният ден продължи с връчване на дипломите.

9
191
193