Начало / Новини / Новини и събития / Центърът за азербайджански език и култура отбеляза Новруз

   
Центърът за азербайджански език и култура отбеляза Новруз

На 25 март в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН се проведе вечер на тема „Празничната софра на Новруз и Благовец“, организирана от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Сдружение „Спектър 21 век“ и списание „Дипломатически спектър“, Културното представителство на Ислямска република Иран в София, представители на диаспорите на Казахстан и Татарстан и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Събитието бе уважено от посланиците на различни държави в България, дипломати и гости.

Новруз се празнува в деня на пролетното равноденствие на 21 март и е най-старото честване на Нова година на земята. Той се отбелязва по различни начини от много народи и е празник на семейството и приятелите.

2

През 2009 г. Новруз е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010 г. Общото събрание на ООН обявява 21 март за Международен ден на Новруз.

Изтъкнатият български етнолог проф. д-р Николай Ников разказа на гостите за българския Благовец, а Фолклореният клуб „Танец“ и децата от „Медена питка“ представиха обичая „Благовец-Драговец“.

8
9

София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет, отбеляза, че Новруз е един от големите празници на азербайджанския народ и че той се празнува три дни – 20, 21 и 22 март, но подготовката за него започва четиридесет дни преди настъпването му. Новруз се превежда като „Нов ден“ – празник на пролетта, радостта, веселието и обновяването на природата. Тя разказа и за подготвянето на празничната трапеза за Новруз в Азербайджан и за символиката й.

4
7
6
22

Снимки: Център за азербайджански език и култура, Юлия Попчева, Станислава Пекова