Начало / Новини / Новини и събития / Благотворителният базар „Купи книга в помощ на Украйна“ събра над 30 хиляди лева

   
Благотворителният базар „Купи книга в помощ на Украйна“ събра над 30 хиляди лева

На 20 и 26 март 2022 г. в Централното фоайе на Софийския университет се проведоха двете издания на благотворителния книжен базар "Купи книга в помощ на Украйна". Инициативата на Студентския съвет на Алма матер и група доброволци събра 31 859,73 лв. в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Всеки желаещ да помогне имаше възможността да дари свои книги, които да намерят нов дом или да си закупи книга на символична цена. Над 5000 книги намериха своето ново семейство с добра кауза.

Идеята за благотворителния книжен базар е на Явор Иванов - възпитаник на Софийския университет. Тя е подкрепена от Студентския съвет и ръководството на Алма матер. Така беше осъществено първото издание на базара, което събра сумата от 18 866,63 лв., а поради огромния интерес шест дни по-късно се проведе и второто, на което бяха събрани 12 993,10 лв. Всички средства са дарени на Българския червен кръст целево в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

2

В инициативата се включиха множество издателства, редактори, писатели и преводачи, преподаватели и журналисти, а интересът към нея бе огромен. Към момента трето издание на благотворителния книжен базар “Купи книга в помощ на Украйна” не се планира, а всички останали непродадени книги ще бъдат дарени на библиотеки и читалища.

1