Начало / Новини / Календар / Юбилейна научна сесия „Да останеш верен на Църквата Христова“

Зала 8 в Богословския факултет, пл. "Света Неделя" 19

На 17 февруари от 14.30 часа в зала 8 в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе научна сесия „Да останеш верен на Църквата Христова“, посветена на 50-годишнината от кончината на проф. ставрофорен протойерей д-р Христо Димитров (1891 – 1973).

проф.о.Христо Димитров

 

Проф. стоврофорен протойерей Христо Димитров е един от най-изявените изследователи и преподаватели в областта на Пастирското богословие в България. Отец Христо Димитров от 1928 г. до пенсионирането си на 01.01.1961 г. е преподавател в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” и неколкократно негов декан.

През време на своята преподавателска, енорийска и научна работа отец проф. Христо Димитров написва повече от 50 студии и монографии и над 300 статии и проповеди от областта на Богословието – Пастирско богословие, Религиозна педагогика, Омилетика и друга публицистика.

Неговите изследвания са важна част от стогодишното научно наследство на Богословския факултет. Научната сесия ще припомни неговият живот, свещеническо и научно служение, така важни за богословската наука у нас.

 

Научният форум се организира от катедра „Практическо богословие“ рамките на честването на 100-годишнината на Богословския факултет към Софийския университет.