Начало / Новини / Календар / СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В СУ

Театрална зала, Ректорат

И тази година Културният център на СУ посреща „София Филм Фест“ за шест прожекции в дните на 31 март, 1 и 2 април. В Театралната зала на Ректората (вход откъм бул. „Цар Освободител“) ще можете да гледате номинирания за „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм „Близо“, спечелил и голямата награда на журито в Кан. В програмата ще видите още номинирания за „Златна палма“ „Ядрено-магнитен резонанс“, документалния „Повелителят на горите“ и други. Билети може да закупите от тук.

31 март

 

17.30 | ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС

 

Румъния-Франция-Белгия-Швеция, 2022, 125′, цветен, игрален, реж. Кристиан Мунджиу

Кан ’22 – Номинация за Златна палма

Няколко дни преди Коледа, след като напуска работата си в Германия, Матиас се завръща в родното си село в Трансилвания, в което живеят различни етноси. Той иска да участва повече в обучението на сина си Руди, оставен твърде дълго на грижите на майка си Ана, което ще го изправи срещу собствените му страхове. Матиас е притеснен за болния си баща Ото, а също и нетърпелив да види бившата си любовница Сила. Когато Сила наема нови служители за фабриката, която ръководи, мирът в общността е застрашен

20:00 | ЛУКА

Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения, 2023, 94′, черно-бял, игрален, реж. Джесика Удуърт

Вдъхновението за новата филмова история, разказана от носителката на „Златен лъв на бъдещето“ идва от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“. Младият войник Лука, който копнее да влезе в битка, се отправя на север към легендарната крепост Кайрос, където според слуховете негови събратя защитават героично последните остатъци от цивилизацията. Противно на очакванията си Лука заварва в крепостта една негодна за битка войска, която никога не е влизала в сблъсък с противник и чието висше командване страда от мания за величие. Лука намира утеха в приятелството си със загадъчния радарен инженер Константин и с безгрижния редник Джеронимо. Той показва забележителните си умения на снайперист и бива повишен в ранг на Ястреб. Разквартируван е сред елитните стражи, които охраняват външните части на крепостта, и дните му се сливат в мъгляво очакване на врага; един ден забелязва препускащ на север кон и това поражда ред трагични събития, които в крайна сметка водят до рухването на илюзията за величието на крепостта Кайрос.

1 април

16:00 | ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ

Германия, 2021, 87‘, цветен, документален, реж. Фолкер Шльондорф

Повелителят на горите е портрет на един забележителен човек, чийто труд през 2018 г. е удостоен с т.нар. алтернативна Нобелова награда – наградата „Right Livelihood“. Тони Ринаудо е открил начин да отглежда дървета в най-безплодните райони, като в продължение на десетилетия активира все още живите пънове и корени на дърветата като „подземна гора“ и по този начин осигурява препитанието на хиляди земеделски стопани в Африка.

18:30 | БЛИЗО

Белгия-Нидерландия-Франция, 2022, 105′, цветен, игрален, реж. Лукас Донт

Кан ’22 – Голямата награда на журито; номиниран за Оскар за най-добър чуждестранен филм

Тринайсетгодишните Лео и Реми са най-добри приятели. През лятото те са неразделни, но началото на учебната година идва с нови социални проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. Завладяващият и шеметен визуален стил потапя зрителя във вълнуващия и емоционално несигурен свят на юношеството със затрогваща и опустощителна яснота. Вторият филм на Лукас Донт е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

2 април

16:00 | АЛКАРАС

Испания, Италия, 2022, 120‘, игрален, драма, реж. Карла Симон

„Златна мечка“ от Международния филмов фестивал в Берлин; Номиниран за Награда LUX на публиката

Откакто се помнят, членовете на семейство Соле прекарват всяко лято в бране на праскови в овощната си градина в Алкарас, малко селце в испанската област Каталуния. Тазгодишната реколта може да се окаже последната, тъй като са заплашени от изселване. Новите планове за земята, които влючват изсичане на прасковените дървета и монтиране на слънчеви панели, прадизвикват разрив в голямото и сплотено семейство. За първи път те са изправени пред несигурно бъдеще и рискуват да изгубят не само овощната си градина.

18:30 | КОРСАЖ

Австрия-Люксембург-Германия-Франция, 2022, 113′, цветен, игрален, реж. Мари Кройцер

Кан ’22 – Секция „Особен поглед“ – най-добра роля

През 1877 г. в дните преди Коледа в австро-унгарската столица Виена императрица Елизабет Австрийска празнува 40-ия си рожден ден заедно със съпруга си, император Франц Йосиф, и техните високопоставени гости. Според слуховете нещата между кралската двойка не вървят, а кралицата – включително и прословутият ѝ корсаж – привличат все повече внимание. След тържествата, когато ролята ѝ е сведена до церемониални изяви, като посещение на ранени войници и помахване към често недружелюбните ѝ поданици, Елизабет започва да се страхува за живота си.

SFF v SU