Начало / Новини / Календар / ”Приливите и отливите в политиката: къде сме ние днес?" Публична лекция на проф. Евгений Дайнов

Конферентна зала, Ректорат

There is a tide in the affairs of men.

Which, taken at the flood, leads on to fortune;

Omitted, all the voyage of their life

Is bound in shallows and in miseries.

(Julius Caesar, Shakespeare)

На 27 февруари 2023 г. от 18.30 ч. проф. Евгений Дайнов ще изнесе публична лекция на тема Приливите и отливите в политиката: къде сме ние днес? от поредицата “Бъдещето на либералната демокрация”

Приключва един четвъртвековен цикъл в човешките дела. Започва друг. За да не се окажем изхвърлени от света, важно е да разберем в какви времена се намираме: съучастваме във възстановяването на либералната демокрация като основа на цивилизования начин на живот.

⚈ Професорът по политически науки в НБУ Евгений Дайнов ще открие пролетния цикъл публични лекции “Бъдещето на либералната демокрация”, посветени на турбулентните времена, в които живеем. Неговата лекция е озаглавена “Приливите и отливите в политиката: къде сме ние днес” и ще бъде последвана от дискусия, модерирана от гл. ас. Ружа Смилова (катедра „Политология“, СУ).

profEvgeniDainov_fb-100

⚈ За поредицата

Имат ли валидност старите ценности в серията от последователни кризи, които преживяваме - информационното пресищане, пост-истината, пандемията, реалната война в Украйна? „Бъдещето на либералната демокрация“ е серия публични лекции на Културния център на СУ, в които търсим отговорите на тези въпроси и дискутираме с видни политолози, юристи, историци и философи. Сред гостите в първия семестър бяха доц. Огнян Минчев, доц. Светослав Малинов, Явор Сидеров, а през пролетта предстои да чуем пет нови лекции. Следващите са:

- 13.03, проф. Димитър Вацов, НБУ: За някои конститутивни парадокси на либералната демокрация и за разликата между решение и баланс

- 7.04, проф. Красимир Стоянов, Университет Айхщедт-Инголщадт: Популизъм и полу-образование

Събитията се провеждат в Огледалната зала (2 ет., Северно крило, Ректорат) от 18.30 ч.

Записи от досегашните издания може да намерите тук:

⚈ За лектора

Евгений Дайнов е професор по политически науки в Нов български университет, китарист и композитор в рок група “Магистри”, член-основател на партия “Зелените”, автор на "Записки по революцията", "Русия: една история на страна без история" и "Politik und Rock'n'Roll: Wie kamen wir von "Love Me Do" auf Donald Trump?".