Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата на проф. Цочо Бояджиев „Зимата през Средновековието“

Театрална зала, Ректорат

На 15 март 2023 г. от 18 часа в Театралната зала на Софийския университет (Ректорат, вход откъм бул.. “Цар Освободител”). Ще бъде представена книгата на проф. Цочо Бояджиев „Зимата през Средновековието“ (2023, изд. „Изток-Запад“). Събитието е организирано от Културния център на Софийския университет.

"През зимни замъци, села, манастири, градове, празници, кухни, спални, площади, игри, войни и какво ли още не Цочо Бояджиев продължава да гради пътя на нетривиалността. Опрян на огромен куп източници и рафинирана методология, той изследва другостта в без друго „другата ни“ епоха на т.нар. Средновековие", пише за философското изследване проф. Георги Каприев. И продължава:

"Зимата е за човека от тогавашна Западна Европа – проблематично време, травматичен сюжет. Тя е не само природен феномен, но и символ, изискващ разчитане. Зимата е интервалът на прокъсаност на битието, проходът между световете на живите и мъртвите. Тя е тежка метафора на неосветените части на света и на човешкото присъствие в него."

***

Разговорът с автора ще засегне и издания от годините на пандемията (2020–2023):

● „Изчезналите университети. Въведение към една социология на неуспеха (с Пепка Бояджиева) и „Кратка история на античната философия“ – УИ „Св. Климент Охридски“

● „Другото Средновековие“ – изд. „Комунитас”

● „Разговори за фотографското изкуство“ (с Николай Трейман) – изд. „Фотофабрика“

● Аристотел, „Етически съчинения“ и „Философи на Ренесанса“ – изд. „Захарий Стоянов“

● Мартин Хайдегер, „Битие и време“ – изд. „Изток-Запад“

● „Апотеоз на меланхолията“ – изд. „Изток-Запад“

● „Кухата сърцевина на живота“ и „Епистолариум“ – Издателство за поезия „Да“

● Еуженио де Андраде, „Бяло върху бяло“ (с Мария Георгиева) – Издателство за поезия „Да“

Punctum – II – изд. „Изток-Запад“