Начало / Новини / Календар / Кръгла маса “Границите на правата по време на война”

Конферентна зала, Ректорат и Онлайн: в канала на Културния център във Фейсбук

Културният център на Софийския университет и БОЛД (Българскa общност за либерална демокрация) организират кръгла маса на тема „Границите на правата по време на война“, част от поредицата семинари, посветени на бъдещето на либералната демокрация.

Участие в кръглата маса ще вземат Антоний Тодоров, Красимир Кънев, Калин Янакиев, Александър Кашъмов, Димитрина Петрова и Александър Кьосев.

 

Войната отключи най-опасния дискурс – този за Врага. Тя превърна приятели, бивши съмишленици, бизнес партньори, просто съседи, а по подразбиране опоненти, съперници, претенденти, провокатори, геополитически противници и агресори – във Врагове. Като идеална фигура „Врагът“ е негативният предел, пълната противоположност по отношение на „Нас“, идеалната общност. Със самата си възможност дискурсът на Врага унищожава основополагащи ценности на либералната демокрация, която се базира на презумпцията за неунищожим остатък, който остава общ за всички хора при всички техни културни, религиозни и социални различия, дори враждебности.

Ако искаме да запазим ценностния си избор, според който сме решили да мислим всички хора като свободни и равни по своето достойнство и своите права, къде трябва да минава днес границата на нашата толерантност? Какво значи днес за нас да признаваме достойнството и равните права на Путин и неговите подгласници в публичното пространство? И дали предизвикателството пред либералната идея и правата на човека днес идва от делегитимирането на универсализма или от една коренно различна заплаха за индивидуалната свобода, породена от факта, че живеем в ерата на надзорния капитализъм, в който основната стока е нашето внимание, и от това, че редом с класическата война сега живеем в хибридна война?

Кръглата маса е отворена за публика и ще се излъчва и на живо в каналите на Културния център и БОЛД в социалните мрежи. Това е трето поред събитие от поредицата “Бъдещето на либералната демокрация” след лекцията на проф. Огнян Минчев Либералната демокрация: Исторически превъплъщения и перспективи за бъдещето и семинара.

Granicite na pravata