Начало / Новини / Календар / Ботаническите градини на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 130 години

Университетска ботаническа градина - София (ул. "Московска" 49)

През 2022 г. с поредица от дейности, образователни инициативи и изложби Университетските ботанически градини отбелязват 130 години от създаването си.

Началото е поставено през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев (1859 – 1900).

Университетските ботанически градини са член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI), Консорциума на европейските ботанически градини (EBGC), Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN) и участват със своите колекции в обмена на семена Index Seminum с ботанически градини от цял свят.

Кулминация на честванията е празничният 21 юни 2022 г. По време на тържеството, което ще се състои в Университетската ботаническа градина в София и ще започне в 18.00 часа, ще бъде представена книгата „Лалето“ от авторски колектив на Университетските ботанически градини. В деня на честването ще бъде открита и постерна изложба с постиженията на български учени в различни области на растителните науки. Гости на празника ще бъдат представители на академичната общност и колеги от Софийския университет, преподаватели от други университети, колеги и приятели от Българската академия на науките и други.