Начало / Новини / Конкурси / Архив / Германският Бундестаг отпуска „Международна парламентарна стипендия” за български студенти

   
Германският Бундестаг отпуска „Международна парламентарна стипендия” за български студенти

Волфганг Бьорнсен

Германският Бундестаг и Свободният университет Берлин, Хумболтовият университет в Берлин, Техническият университет в Берлин канят български студенти да участват в Международната парламентарна стипендия (IPS) за пет месеца в Берлин.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев се срещна с депутата от германския парламент г-н Волфганг Бьорнсен, който беше придружен от д-р Сандра Вестербург, ръководител председателството на Хумболтовия университет в Берлин и д-р Гидо Хайнен, директор на дирекция "Научни служби" към немския парламент. Делегацията беше съпровождана от г-н Матиас Денер – ръководител отдел "Култура и връзки с медиите" към посолството на Германия в София.

След срещата г-н Бьорнсен представи пред студенти на СУ програмата „Международна парламентарна стипендия” на Бундестага.

Стипендията е насочена към висококвалифицирани и политически заинтересовани млади жени и мъже, които имат волята след края на програмата да се завърнат в своите родни страни, където активно и отговорно да участват в изграждането на тяхното демократично бъдеще.

Германският парламент, предоставя на млади хора възможността по време на 15-седмична дейност при член на Бундестага да опознаят германската парламентарна система и процесите на вземане на политически решения, както и да натрупат практически опит в областта на парламентарната работа.

Стипендиантите ще бъдат избрани от независима селекционна комисия на Бундестага.

Условия за кандидатстване:

  • Българско гражданство;
  • Завършено университетско образование;
  • Много добри познания на немски език;
  • Познаване на германската политика, общество и история;
  • Ненавършена 30-годишна възраст при започване на стипендията.

Стипендия:

  • 450 евро на месец;
  • Безплатно настаняване;
  • Разходи за застраховка и пътни разноски.

Краен срок за кандидатстване: 30 юни 2014 г.

Повече информация за програмата можете да получите от германското посолство в България или в интернет на адрес: www.bundestag.de/ips

1
2