Начало / Новини / Календар / Вариант Култура. Фестивал на Микротанца

Театрална зала, Ректорат

Фестивалът на Микротанца е едно уникално събитие в света на изкуството. Той предоставя платформа на 8 талантливи артисти от цял свят, да представят своята интерпретация на танцовата форма. Фестивалът на Микротанца е истински опит за синтез на различни изкуства, който позволява на авторите да развиват техниките и техните творчески идеи. Те имат свободата да експериментират с различни елементи, да ги комбинират, предоставяйки ни неповторимо изживяване.

Форматът микро-пърформанс се ражда в Буенос Айрес като един специфичен жанр, който излиза от традиционните пространства и влиза в необичайните такива, които освен творческа провокация, предлагат друга комуникативна платформа със зрителите. Този нов формат предизвиква неочакван фурор и бързо набира популярност в Ню Йорк, Париж, Лондон, Мадрид и др. Ключът на успеха е във възможността за една непосредствена среща между артист и публика, за едно непринудено случване тук и сега, извън възприетата парадигма за правене на изкуство. Микро-пърформансите се случват в малки алтернативни пространства, вън от суетата на културния живот, те се превръщат в своеобразна алтернатива на традиционното консумиране на артефакти.

Тази година имаме честта да работим с висококвалифицирано жури, а именно - Петя Йосифова - Хънкинс - хореограф и заместник-директор на Театър-лаборатория “Алма Алтер”, Пол Дженкинс - драматург, режисьор, и актьор от Уелс, Руджи Ямагучи - хореограф и танцьор и Мануел Бонило - режисьор от Испания.

Акцент в програмата на фестивала е уъркшопът на младия актьор Михаил Бонев. Той ще се проведе на 15 и 16 май от 17:00 часа във Вариант Култура, а на 17 май ще е от 11:00. Участието е безплатно, с предварително записване.

От 2015 г. Забелски глас традиционно всяка година организира Фестивала на Микротанца. Тази година се потапяме в пространството за имперсивно пърформативно изкуство на Вариант Култура. Събитието ще се състои на 17 май от 16:00 часа.

Фестивалът е идеалната възможност за да се насладите на интересен и новаторски начин на представяне на танцовата форма.

Входът е свободен, но местата са ограничени. Зпишете се на тел: 0887180706

Ако сте любител на танца и искате да се потопите в уникално изживяване, това е събитието, на което трябва да присъствате!

Проектът е подкрепен от Институт Лист | Унгарски културен институт София, финансира се по Едногодишна програма възстановяване и развитие на частни културни организации на Национален фонд „Култура“.

микротанц1

ПРОГРАМА МИКРОТАНЦ 2023

16:00 Дръж се за мен, Лила Женей, Унгария и Жулиян Копфенщайн, Франция, с подкрепата на Унгарския културен институт

16:30 Филтрирано действие , Алекс Миколси, Унгария

17:00 Изход, Адин Ачури, Тунис

17:30 Сенки близнаци, Лила Женей, Унгария и Жулиян Копфенщайн, Франция, с подкрепата на Унгарския културен институт,

18:00 Наложеният рефлекс, Давид Гонзалес , Испания

18:30 Бъдещето, Каминантес данса, Испания

19:00 Братская денификация, Стоил Атанасов, България

19:30 По следите на птиците, Мариана Соломодиу, Гърция