Начало / Новини / Календар / С академично тържество Софийският университет ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Аула, Ректорат

С академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май.

Празникът ще започне в 12.00 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков.

Академично слово на тема "Светът и университетът между вчера и утре" ще произнесе заместник-деканът на Геолого-географския факултет доц. д-р Георги Бърдаров.

По време на академичното тържество ще бъдат наградени победителите в Седемнадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски” за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Факултетът по славянски филологии на Софийския университет ще отличи автора на най-добрата научна книга в областта на литературознанието за 2023 г.

plakat 24.05.2023@2x

За девета поредна година Българското национално радио ще връчи награда на студент в профил „Радио“ на специалност „Журналистика“. Инициативата е в памет на проф. д-р Веселин Димитров и цели насърчаване на обучението по радиожурналистика.

 

По традиция по-рано през деня Академичният съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която ще започне в 11.00 часа при паметника на светите братя Кирил и Методий. Академичният съвет на Алма матер ще се присъедини към празничното общоградско шествие в 10.50 часа от главния вход на Ректората.