Начало / Новини / Календар / „РЕ-ТУР“ в изложбата “Отвъд всякакъв разум. В огледалото на сюрреалистичните времена“

Галерия „Структура“

Културният център на Софийския университет и галерия „Структура“ организират следващата художествена разходка от поредицата „РЕ-ТУР“ в изложбата “Отвъд всякакъв разум. В огледалото на сюрреалистичните времена“ на куратора и дългогодишен директор на Kunsthalle Düsseldorf Грегор Янсен.

Изложбата е част от проекта „Гореща линия“ на галерията, в която чуждестранни куратори и изкуствоведи работят с художници от българската сцена. В тура на Мария Василева и Марина Славова от „Структура“ ще надникнем в кураторските намерения и прочит на Грегор Янсен, а с дискутанта Николай Колев ще търсим други гледни точки.

1

„Беше като да си в сън, като да си в ново царство на знаци или препратки“, казва за пребиваването си в София Янсен. „Както често се случва в живота, именно непланираното, непредвиденото и изненадващото в крайна сметка прави вълнуващото и често красивото. [..] Беше ми интересно да използвам тази атмосфера и тази обтекаемост за изложбата, занимаваща се предимно косвено с отраженията на историческото, сюрреалистичното, локалното и настоящото, един вид постхуманизъм и реполитизация на заобикалящата среда. Изложбата обединява много различни поколения, жанрове и въпроси. Същевременно тя цели да дефинира на ново „занаята“, опирайки се на психоаналитичната концепция на Жак Лакан за стадия на огледалото, която описва формирането на представата за собствен образ и нейната функция за егото. „Сюрреалистичната идея за флуидност и хибридност на идентичността се свързва със съвременните размисли за глобалната политика, както и за конфликта между Изтока и Запада, който се смяташе за преодолян.“

***

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център на Софийския университет за рефлексия върху съвременното изкуство. Посещаваме важни изложби, получаваме личен тур от кураторите им и с помощта на външно око търсим общото и различното в прочита на публиката, други гледни точки, тангенти.

⚈ Повече за РЕ-ТУР: https://culturecenter-su.org/re-tour/

⚈ Повече за изложбата: https://bit.ly/41O7oBG

В изложбата участват Аарон Рот, Александра Чаушова, Димитър Солаков, колектив: Красимира Буцева, Джулиан Шехериян и Лилия Топузова, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Леда Екимова, Людмила Миланова, Мартина Вачева, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, ninavale, Правдолюб Иванов, Радостин Седевчев, София Грънчарова и Стефан Николаев.