Начало / Новини / Календар / Премиера на книгата на Христо Пимпирев „Кредната еволюция на остров Ливингстън, Антарктика“

Конферентна зала, Ректорат

На 21 юни от 18:00 часа в Конферентната зала в Ректората ще се проведе премиера на книгата на Христо Пимпирев „Кредната еволюция на остров Ливингстън, Антарктика“.

Целенасочените геоложки изследвания на остров Ливингстън, където се намира българската полярна база „Св. Климент Охридски“, започват преди 30 години, по време на самостоятелната българска антарктическа експедиция през астралното лято на 1993–1994 г. Дотогава са били провеждани единични рекогносцировъчни проучвания от полеви лагери на британски, аржентински, чилийски, полски и испански геолози.

В този труд се прави обобщение на синтезираните данни за стратиграфията и геоложката еволюция на остров Ливингстън през кредния период. Основните изводи са резултат на детайлната картировка в мащаб 1:5000, прецизното разчленяване на 11 разреза и седиментоложки изследвания с цел фациален анализ и определяне на обстановките на утайконатрупване в двата кредни седиментни басейна Майерс Блъф и Байерс. Направени са и регионални корелации със скали, отложени по време на кредния период, разкриващи се на Антарктическия полуостров, когато той се е намирал на половината разстояние от сегашната си позиция, което няма аналог в западната окрайнина на Патагония.

200

Проф. дн Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, учен и полярен изследовател. Основател и председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания. Ръководител на 31 национални антарктически експедиции. Първият българин, поставил националния трибагреник на Южния полюс на 8 януари 2013 г. Автор на 10 книги, 8 документални филма и над 250 научни публикации.