Начало / Новини / Календар / Представяне на Второ, основно преработено и допълнено издание на Българско-виетнамски речник

Заседателна зала 1, Ректорат

Първото издание е отпечатано на офсет от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1984 г. в два тома. Второто, основно преработено и допълнено издание на Българско-виетнамския речник е подготвено по проект „Подобряване на качеството на обучение по чужди езици чрез модернизиране на инструментите за чуждоезиково обучение“ по споразумение между Министерството на външните работи на Република България и Университета за социални и хуманитарни науки - гр. Ханой, Социалистическа република Виетнам въз основа на Официалната помощ за развитие на Р България. Изданието става възможно и с подкрепата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

В подготовката на речника вземат участие изтъкнати специалисти по български и по виетнамски език. Редовното издание на Българско-виетнамски речник от 2023г. е принос към развитието на дългогодишните научни и културни връзки между България и Виетнам и е един от символите на приятелството между двата народа. Той откроява ролята на Факултета по класически и нови филологии и на Софийски университет в полагане основи за развитие на виетнамистиката в България и ще бъде полезен за широк кръг от читатели и ползватели: студенти, преподаватели, преводачи и всички други, които проявяват интерес към развитието на българско-виетнамските връзки и отношения.