Начало / Новини / Календар / Официално откриване на Шестдесетия Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

Аула, Ректорат

На 11 юли 2023 г. от 17.00 ч. в Аулата в Ректората на Софийския университет ще се състои официалното откриване и честване на Шестдесетия Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти.

Летният семинар по Българистика за чуждестранни българисти и слависти е сред най-старите институции на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1962 г. и досега в него са се обучавали над 6000 студенти и преподаватели от различни университети на Европа, Азия и Америка. Голяма част от участниците в Семинара са достигнали върховна реализация като професори, преподаватели, изследователи, преводачи, журналисти и дипломати и са станали неформални посланици на нашата страна.

Първоначално замислен като форум за усъвършенстване на българистичните умения на задгранични студенти и преподаватели, Семинарът постепенно разширява периметъра на участниците. През последните години в Летния семинар се обучават и преводачи и слависти, на които българистиката не е първа специалност, наши сънародници, родени и израснали в Бесарабия, Молдова, Западните покрайнини или в други по-отдалечени от родината ни региони с компактно българско население, както и деца или внуци на български емигранти в Западна Европа и Америка.

В шестдесетия семинар ще вземат участие около 80 студенти и преподаватели от 23 държави от Европа и Азия, сред които Австрия, Албания, Азербайджан, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Китай, Корея, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Финландия, Хърватия, Чехия и Япония.

Семинарът се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Цялостната подготовка, организация и провеждане на Семинара са поверени на Факултета по славянски филологии на Софийския университет.