Начало / Новини / Календар / Национален ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

Конферентна зала, Ректорат

На 25 май 2023 г., четвъртък, от 15.00 ч. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе тържествената церемония за връчване на наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“.

Конкурсът се организира за втора поредна година със съдействието на Министерството на образованието и науката в партньорство между Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българското сдружение на родовете от Македония (БСРМ) и Македонския научен институт. Той има за цел да обогати националната памет за приноса на българите от Македония и Одринска Тракия за развитието и просперитета на България чрез личния пример на предците и потомците, както и да популяризира сред учениците родолюбието на българите от Македония и Одринска Тракия през Възраждането и епохата на национално-освободителните борби, включително през Илинденско-Преображенското въстание, чиято 120-годишнина отбелязваме през тази година.

В конкурса взеха участие ученици от всички краища на България, като представените работи се отличават със задълбоченост, ангажираност и дълбока личностна позиция. Имената и темите на наградените ученици ще бъдат оповестени на тържествената церемония.