Начало / Новини / Календар / Курс "Контрол на миопия. Решения с лещи за очила, предоставяни в България"

Конферентна зала, Ректорат

На 24 юни 2023 г. в Конферентната зала в Ректората от 9.00 ч. ще се проведе еднодневния курс "Контрол на миопия. Решения с лещи за очила, предоставяни в България".

Организатори на курса са специалност "Оптометрия" на Физическия факултет и Българският Съюз на оптометристите .

Лектори: гл.ас., д-р Мила Драгомирова, ас. Ани Коева, Максим Янев

" Многобройни изследвания установяват тревожно нарастване на миопията при децата и младежите. Ако се запазят сегашните тенденции до 2050 г. половината от световното население ще страда от късогледство. Колкото в по-ранна възраст се появи късогледството при децата, толкова по-високо се очаква да стане в процеса на израстване. Високостепенната миопия значително увеличава риска от развитие на различни очни дегенеративни заболявания. В този контекст, през последните години учени и експерти работят за създаване на терапии, целящи забавяне темповете на растеж на късогледството при децата, наречени терапии за контрол на миопия. Едно от работещите решения за контрол на миопия са специалните лещи за очила. Такива лещи се предлагат вече в България и целта на този курс е да запознае очните специалисти с възможностите и правилното им използване.

Курсът ще включва лекции за:

  • Разпространението на миопия по света ;
  • Защо веднъж появила се миопията при детето нараства;
  • Какви са риск факторите за поява и растеж на миопия;
  • Какви са рисковете за очното здраве при високостепенна миопия;
  • Какви варианти за въздействие и намаляване на растежа на късогледството се използват и каква е тяхната ефективност.

Ще бъде представено и изследването за разпространение на миопия сред децата в България и влияние на риск факторите , направено от учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и публикувано тук .