Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия - Свръхмасивни черни дупки

Зала А205, Физически факултет

Лектор - Венцислав Петров.

Венцислав Петров е магистър от програмата „Астрономия и популяризация на астрономията“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Вече повече от пет години той е редовен участник в публични събития , свързани с разпространение на идеите на науката. Интересите му са главно свързани с астрономията в контекста на човешката цивилизация – изследване и колонизация на Слънчевата система, тераформиране, космически пътувания, но го вълнуват и по-мащабните космологични теми като произход, еволюция и структура на Вселената.

Черните дупки са едни от най-интересните и обгърнати в тайни космически обекти. В началото, още преди даже да имат име, те се появяват като теоретична идея и математическa абстракция, но вече сме сигурни, че са реални. Словосъчетанието „черна дупка“ е синоним за нещо всепоглъщащо, непознаваемо и плашещо, а въпросите, свързани с тях, са много:

Какво представляват и как възникват? Как се вижда невидимото? Колко голяма е една свръхмасивна черна дупка и има ли такава в центъра на всяка галактика? Опасни ли са черните дупки? Ще стане ли цялата Вселена в крайна сметка една огромна черна дупка?

Тези и други, свързани теми, ще обсъдим в презентацията Свръхмасивни черни дупки. Очакваме Ви.

poster_VPetrov_Apr_2023_small