Начало / Новини / Календар / Конференция „120 години от рождението на професор Илия Цоневски"

Зала 8 в Богословския факултет, пл. "Света Неделя" 19

На 4 май 2023 г. от 11.30 часа в зала 8 в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе научна конференция „120 години от рождението на професор Илия Цоневски"

1-1-1

Професор Илия Цоневски е роден на 6 октомври, 1903 г. в с. Ново-село, Троянско; между 1919 и 1929 г. учи в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира богословие в протестантски факултет в Берлин (1937) като Хумболтов стипендиант и защитава докторска работа на тема: „Еклисиологията на Алексей Хомяков“ в Марбургския университет през 1939 г. Преподава в Софийскага духовна семинария (1929-1937, 1939-1942 г.). През 1940 г. постъпва като хоноруван доцент при катедрата по догматическо богословие (с инославни изповедания) и патрология, а през 1942 г. е назначен за редовен доцент; извънреден професор от 1945 г. и редовен професор при същата катедра от 1952 г.

Богословският му принос е най-вече в областта на Патрологията, като изгражда устойчива методология за преподаването й на български език по образеца на методологията в немските университети. Участва като съавтор на Димитър Дюлгеров в преработеното му издание на учебника по Догматическо богословие за духовните училища. След 1964 г. активно се включва в процесите на диалога, като участва в почти всички делегации на БПЦ в икуменическото движение, присъства като експерт и в двустранните диалози. В административната си работа се проявява като смел и целенасочен декан, поемайки и изпълнявайки тази длъжност по време на най-тежките гонения против християнството в България в края на 40-те до средата на 50-те години на ХХ в. Автор е на единственото до днес справочно помагало по Патрология на български език, което излиза с огромно закъснение, през 1986 г., поради ограниченията за издаване на църковна литература в България. И до днес то е основно помагало в областта на изучаването на светите отци в страната.

Научният форум се организира от катедра „Систематическо богословие“ в рамките на честването на 100-годишнината на Богословския факултет към Софийския университет.

Програма