Начало / Новини / Календар / Дискусия на тема „Да те съдят за 1 милион: SLAPP делата в България"

Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация (ул. "Московска" 49)

Журналистът от Mediapool.bg д-р Цветелина Соколова и експертът и преподавал по медийно право проф. д.п.н. Нели Огнянова ще участват в дискусия на тема „Да те съдят за 1 милион: SLAPP делата в България".

Събитието ще се проведе на 2 май 2023 г., вторник, от 17 часа в зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет "Св. Климент Охридски" (ул. "Московска" 49).
SLAPP делата или още делата-шамари са средство на държавни институции, бизнесмени, корпорации за саморазправа с медии, журналисти, активни граждани и др., които са изнесли данни за корупция, злоупотреби, лоши практики и т.н. Обикновено в подобни случаи от подсъдимия е искана огромна сума, която го поставя във финансова немилост. Целта на такива дела е да откажат журналистите да работят със същата критичност или директно да се оттеглят от професията.
Цветелина Соколова е журналист с почти 20-годишен опит във вестниците "Сега" и "Труд" и в онлайн изданието Mediapool.bg. Неин материал стана повод за завеждането на дело за рекордната за България сума от 1 милион лева от застрахователната компания "Лев инс" срещу Mediapool.bg.
Нели Огнянова е юрист, доктор на политологическите науки, експерт и преподавател по медийно право, председател на Комисията за журналистическа етика, бивш член на Националния съвет за радио и телевизия и Държавната комисия по далекосъобщенията.
Д-р Соколова и проф. Огнянова ще споделят опита си с делата-шамари срещу журналисти и медии - какви стъпки да предприемем, ако станем обект на подобна атака, каква е правната защита на журналистите у нас и в Европейския съюз и феномен ли са такива процеси в България. Линк към събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/740663587511782

Да те съдят за 1 милион (1)