Начало / Новини / Календар / Девето издание на Международния колоквиум по старобългаристика

Конферентна зала, Ректорат

От 28 до 30 август 2023 г. Софийският университет „Свети Климент Охридски“ ще представи деветото издание на Международния колоквиум по старобългаристика, който беше възстановен през 2019 г. след двайсет и пет годишно прекъсване. В колоквиума, който ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, са заявили участие трийсет и осем изтъкнати изследователи от десет държави – България, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша, Сърбия, Холандия и Чехия. Струва си да се отбележи, че трима от тях са почетни доктори на нашата Алма матер – професорите Уилям Федер, Александър Наумов и Марк Гелер. Доклад ще изнесе и монсеньор Франческо Браски – директор на отделението по славистика към Академия Амброзиана, Милано, и заместник-директор на едноименната библиотека.

Едно от заседанията на колоквиума ще бъде посветено на 100-годишнината от рождението на големия приятел на България, известния славист и българист проф. Рикардо Пикио, за когото Софийският университет и Българската академия на науките организират и специална възпоменателна вечер на 31.08.2023 от 17.00 часа в Централното управление на БАН.

И двете събития се осъществяват с финансовата подкрепа на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.

Програмата на колоквиума може да видите – тук .