Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започна междууниверситетската студентска конференция "Политики и идеологии XIX-XX в.: Теория и практика"

   
Започна междууниверситетската студентска конференция "Политики и идеологии XIX-XX в.: Теория и практика"

Факултетният студентски съвет на Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира междууниверситетска студентска конференция на тема "Политики и идеологии XIX-XX в.: Теория и практика". Събитието се провежда от 28 до 30 април 2014 г. в Ректората на СУ.

Целта на събитието е студентите, занимаващи се с история, да представят различни примери за режими и управления, свързани с властващите идеологии, характерни за периода. В рамките на конференцията ще бъдат разгледани и обсъдени различни примери, свързани с политиките и идеологиите на деветнадесетото и двадесетото столетие. Акцентът ще бъде поставен върху излизането от рамките на сухата фактология и задълбочаване върху проблематиката чрез дискусии.

Стефан Иванов – магистър в специалност „История”, откри конференцията и приветства всички присъстващи в Аулата на Софийския университет. Той разказа, че идеята на конференцията е възникнала в резултат на желанието да се обединят студенти от различни университети в България. Той подчерта, че идеята не би могла да бъде реализирана без помощта на деканското ръководство на ИФ, Студентския съвет на СУ и Факултетния студентски съвет.

1

На конференцията доклади ще изнесат бакалаври, магистри и докторанти от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Югозападния университет „Неофит Рилски” и Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”. Всички студенти и преподаватели, които имат интерес към историческата наука, са поканени да вземат участие, да зададат своите въпроси, да обменят своя опит за създаването на благоприятен междууниверситетски диалог.

„Ако през тези дни всеки един от вас успее да обмени своя опит и да придобие нови знания, ако успее да открие нови полезни запознанства и контакти, и същевременно с това прекарате приятно, то нашата цел ще бъде постигната. Убедени сме от важността и значимостта на подобен научен форум, който ще обедини студенти в името на историческата наука”, каза Стефан Иванов и изрази надеждата си събитието да се превърне в традиция за ИФ.

Проф. Пламен Митев, декан на ИФ, благодари за възможността да се включи в работата на настоящия форум. Той отбеляза, че ръководството на факултета винаги ще подкрепя студентите, когато става въпрос за подобни инициативи, защото през последните десетилетия много са намалели възможностите за студентите да се изявяват на научни форуми.

2

„Винаги е добре, когато вие, младите хора, сами се организирате, сами се срещате и дебатирате парливите проблеми на науката и съм убеден, че темата, която сте избрали, ще ви даде възможност да се говори не само за история, но и за настоящето, и за бъдещето. Защото политики и идеологии, ако имат смисъл като тематика, то смисълът е в това да видим какъв е опитът от минали времена, за да направим живота си по-хубав и да променим света около нас”, каза проф. Митев.

Той изказа искрената си надежда в дебатите студентите да достигнат до своя отговор на въпроса как да използват знанията си, за да променят собствения си начин на живот. „Вие сте надеждата за промяната в историческата гилдия”, каза проф. Митев. Той пожела успех и благодари на организаторите в лицето на Факултетния студентски съвет.