Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / За втора поредна година в Софийския университет се провежда кариерният форум „Златната ябълка на успеха“

   
За втора поредна година в Софийския университет се провежда кариерният форум „Златната ябълка на успеха“

Днес в Аулата и фоайетата пред нея до 17.00 часа студентите имат възможност да се срещнат и поговорят с работодатели, предлагащи работни и стажантски позиции в различни професионални сфери.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков откри събитието. Той поздрави и благодари на всички фирми, които участват във форума, както и на всички студенти, които проявяват интерес. Проф. Герджиков допълни, че рейтинговата система на висшите училища в България за поредна година показва, че студентите на Алма матер нямат проблем с реализирането си на пазара на труда.

DSC_0225_600x400

29 фирми участват в тазгодишното издание на Дни на кариерата.

Сред фирмите-участници са Imperia Online, Software AG, Hack Bulgaria, Deloitte, Profi Credit, TeleTrade, Actavis, PPD, Telus International, Ipsos, Metro, Adecco, Axway, Vivacom, AIG, HRS, William Hill, Easyconsult, Ficosota Syntez, Заедно в час, Дипломатически институт, IBM, Агенция за инвестиции, Нестле, Геотехмин, Списание "Образование в чужбина", Fortedо.

Кариерният форум „Златната ябълка на успеха“ се организира съвместно от Центъра за кариерно развитие на СУ и агенцията за кариерно развитие и образование „Фортедо”.

Надя Стоянова, координатор на Центъра за кариерно развитие на СУ, отбеляза, че на пазара на труда има голямо търсене на специалисти в IT и HR сферата и поради това и тази година на изложението преобладават фирми от тези браншове.

Голяма част от участниците са аутсорсинг фирми, които търсят студенти от Факултета по класически и нови филологии. Надя Стоянова допълни, че голяма част от фирмите са участвали и на миналогодишното изложение. Повечето от тях от години имат постоянни стажантски програми за студентите на СУ - Нестле, Виваком, Метро и Дипломатическият институт.

DSC_0207_600x400

За първа година изложението се провежда с партнираща организация - агенцията за кариерно развитие и образование „Фортедо”, която съдейства за връзката с различните фирми.

На щанда на Кариерния център на СУ студентите могат да намерят информация за програмата „Студентски практики”, която се координира от МОН и се провежда във всички висши училища. Тя дава шанс за провеждане на практическо обучение на студентите от всички специалности на СУ, подчерта Надя Стоянова.

DSC_0283_600x400

Тя допълни, че идеята да се направи подобно изложение в Аулата на Ректората е да се намерят работодатели за студентите от всички специалности, в които Софийския университет подготвя специалисти.

DSC_0309_600x400

Лектори на уъркшопа, който се проведе в Зала 1 от 13.00 часа, бяха кариерни консултанти от участващите във форума компании. Студентите имаха възможност да зададат своите въпроси към обучителите за това как да оформят и подготвят своята автобиография и мотивационно писмо, когато кандидатстват за работа.

Венета Кирякова, кариерен консултант в Easy Consult, представи на участниците в уъркшопа основните изисквания при писането на автобиография. Тя подчерта, че е важно сами да сме написали CV-то си и информацията в него да бъде кратка, подходяща за позицията и достоверна. Надя Стоянова даде примери за оригинални автобиографии и подчерта, че не е необходимо спазването на европейския формат. Кариерните консултанти разказаха повече за работата си и за необходимостта да умееш да продаваш себе си успешно. Основните препоръки към студентите бяха да проучат предварително компанията, в която кандидатстват и да подават своите документи максимално персонализирано. Те споменаха още, че вторият поглед върху автобиографията е задължителен, за да се избегнат правописни грешки и ненужна информация. След като студентите имаха възможност да зададат конкретни въпроси за писането на автобиография, консултантите преминаха към втория панел на уъркшопа.

DSC_0206 (2)_600x400

Георги Първанов, регионален мениджър на Gi Group, разказа повече за писането на мотивационно писмо. Той подчерта пред студентите, че завършвайки именно Софийския университет те имат огромно предимство при търсенето на работа.

DSC_0215 (2)_600x400

В третия панел на уъркшопа студентите имаха възможност да получат важни съвети при провеждането на интервю за работа. Кариерните консултанти ги призоваха да се обръщат за съвети към тях при кандидатстване за работа.