Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Вапцаров, Ботев и Дебелянов на изпита по български език и литература

   
Вапцаров, Ботев и Дебелянов на изпита по български език и литература

Проф. Бойко Пенчев

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. продължава днес с изпит по български език и литература. Кандидат-студентите, които се явяват на изпита, са 1 423.

В 65 аудитория в Ректората на СУ Кристина Попова от София изтегли темата за първата изпитна задача - създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература.

Кандидат-студентите ще пишат по темата: „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров“.

bg_1

Кристина Попова

Втората изпитна задача бе изтеглена от Кристи Доскова от София. Ако изберат втората задача, кандидат-студентите трябва да съпоставят следните цитати и да осмислят поставените в тях проблеми:

„Затуй му пее песента

на Странджа баир гората,

на Ирин-Пирин тревата…”

Христо Ботев „Хайдути“

 

Ще си отида от света –

тъй както съм дошъл бездомен,

спокоен като песента,

навяваща ненужен спомен.“

Димчо Дебелянов, „Сиротна песен“

 

bg_2

Кристи Доскова

Заместник-ректорът по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Стефанова поздрави кандидат-студентите. Тя изрази убеждението си, че всички ще се справят добре на традиционно най-интересния изпит и пожела успех на всички. Председател на изпитната комисия е проф. Бойко Пенчев.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационнни науки; Архивистика и документалистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

bg3