Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Възпитаници на Философския факултет на СУ участваха в международна научна конференция в Белград

   
Възпитаници на Философския факултет на СУ участваха в международна научна конференция в Белград

Студенти от специалност Библиотечно-информационни науки към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участваха в международна научна конференция в Белград, Сърбия, по въпросите на дигитализацията на културното наследство. (International Scientific Conference „Digital Libraries and Digital Archaives”, Belgrade, 6-8 April 2014).

Конференцията бе организирана от Университета в Белград и Университета в Нови Сад и се проведе в периода 6-8 април 2014 г. В нея участваха над 120 преподаватели, учени, студенти, експерти и специалисти от Сърбия, Италия, България, Великобритания и други страни, които се интересуват от въпросите на дигиталните архиви, библиотеки и репозиториуми.

2

От страна на Софийския университет във форума взеха участие студентките Лилиана Цветкова и Алис Симеонова. Техният доклад бе на тема „Тенденции и развитие на процесите по дигитализация на библиотеките в България”. Съавтор на доклада е Мариан Борисов. Обзорният доклад предизвика подчертан интерес сред участниците. Домакините направиха жест към младите хора и нашите студенти бяха включени първи в програмата, веднага след отриването на конференцията.

3

В дните на конференцията проф. Александър Димчев от специалност БИН участва в срещи с министъра на образованието, науката и технологичното развитие проф. д-р Томислав Йованович, с държавния секретар на министерството Стефан Лазаревич и с ректора на Белградския университет проф. д-р Владимир Бумбаширевич. Ректорът сподели своите чудесни впечатления от вълнуващата реч на проф. Иван Илчев и от церемонията във връзка със 125-годишнината на Софийския университет.

Проф. д-р Александър Димчев беше удостоен със званието „Почетен гост-професор“ на Белградския университет от Сената на висшето училище.

4