Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Възможностите за сътрудничество между Софийския университет и Университета на Бразилия бяха обсъдени на среща в Бразилия

   
Възможностите за сътрудничество между Софийския университет и Университета на Бразилия бяха обсъдени на среща в Бразилия

На 2 май 2014 г. зам.-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Юрий Кучев, със съдействието на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Бразилия, Федеративна република Бразилия г-н Валери Йотов, се срещна с ректора на Университета на Бразилия проф. Ивъ Маркес жи Толедо Камарго.

Зам.-ректорът доц. д-р Юрий Кучев запозна накратко ректора на бразилския университет с най-старото висше училище в България и обърна специално внимание на убедителното присъствие на Софийския университет в редица престижни международни рейтингови класации.

Срещата е инициатива за установяване на дългосрочно сътрудничество на академично ниво между България и Бразилия, която ще бъде продължена през месец септември т.г. с визита на проф. Ивъ Маркес жи Толедо Камарго в София.

11

Подготвеният проект на меморандум изразява желанието на двете страни за:

· съвместно развитие на изследователски проекти;

· сътрудничество в културни проекти;

· обмен на студенти и преподаватели;

· регламентира партньорството по линия на международните програми „Еразъм +” и „Хоризонт 2020”,

· провеждане на курсове, лекции, симпозиуми и семинари;

· разнообразяване на възможностите на българските и бразилски младежи за следване в чужбина и

· активно насърчаване на контактите между двата университета.

Споразумението ще позволи на Софийския университет да разгърне мащабна научна и преподавателска дейност в Бразилия, а чуждите преподаватели и кандидат-студенти ще могат да се възползват от предимствата на българското висше образование.

Подписването на меморандума между двата Университета ще се извърши по време на посещението на ректора проф. Ивъ Маркес жи Толедо Камарго в България.