Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет започна Осмата конференция на специалност "Архивистика и документалистика"

   
В Софийския университет започна Осмата конференция на специалност "Архивистика и документалистика"

Проф. Андриана Нейкова

Темата на конференцията е „Българската университетска архивистика – теоретично равнище, учебно съдържание и професионални профили”. Събитието се организира със съдействието на Държавна агенция „Архиви” и ще се проведе на 10 и 11 април 2014 г. в Заседателни зали 1 и 2 на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Проф. Андриана Нейкова приветства всички дошли на традиционната конференция по повод деня на специалност „Архивистика и документалистика”. Тя отбеляза, че Историческият факултет от десетилетия има ползотворно сътрудничество с Държавна агенция „Архиви“.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев отбеляза, че винаги е бил искрен почитател на архивите и архивното дело. Той допълни, че се радва на изключително успешното дългогодишно сътрудничество между Софийския университет, в лицето на катедра „Ахивистика и помощни исторически дисциплини” на Историческия факултет, и Държавна агенция „Архиви”, занимаващи се с опазването на паметта на България.

 

1

Проф. Илчев пожела успех на конференцията и изрази своята надежда тя да продължи да допринася и в бъдеще Историческият факултет и най-старото висше училище да заемат първото място не само в България, но и сред европейските университети.

Доц. Тодор Попнеделев, зам.-декан на ИФ, подчерта, че му е изключително приятно да види препълнена Заседателна зала 1 по такъв повод и допълни, че това се дължи на усилията и ентусиазма на организаторите на конференцията.

2

доц. Тодор Попнеделев

Той отбеляза, че е щастлив, че архивите са започнали да се отварят към хората, да се търсят нови методи и средства за това българското общество да може да разполага със своето наследство. „Пожелавам ви тази осма среща да даде импулса за следващата, но и още нещо – нека да продължат да излизат изданията, които вие започнахте. Те винаги имат какво да дадат на младото поколение архивисти, което се възпитава в нашия факултет”, каза доц. Попнеделев.

„Считам, че е изключително престижно тези две институции да работят заедно в полза на науката и на архивистите като практика, защото науката „Архивистика” и нейното приложение в живота са изключително важни за обществото”, каза председателят на ДАА Иван Комитски. Той допълни, че архивистите, заедно с музеите и библиотеките, са призвани да съхраняват и опазват един от фондовете на нашата памет и културно-историческо наследство, да създадат и опазят идентичността на българския народ.

Иван Комитски подчерта, че настоящата конференция е изключително полезна и похвална, защото предоставя трибуна, на която да се обсъждат проблемите на архивистиката. Той каза още, че благодарение на новите технологии архивистиката се превръща в информационна наука и мост между миналото и бъдещето.

3

Иван Комитски