Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Софийския университет се проведе Първата национална олимпийска конференция по природни науки и иновации

   
В Софийския университет се проведе Първата национална олимпийска конференция по природни науки и иновации

На 24 и 25 март 2014 година в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Първата Национална конференция по природни науки и иновации: "Диалог между държавата и обществеността. Кой подкрепя най-талантливите ученици в България?". Събитието се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Конференцията се организира от Сдружение на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН), Българска академия на науките, Институт по математика и информатика на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ - Факултет по химия и фармация, Биологически факултет, Физически факултет, Съюз на математиците в България, Ученически институт по математика и информатика, Българска Асоциация за Информационни технологии, Сдружение на директорите на математически и природоматематически гимназии. Конференцията се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката, СУ „Св. Климент Охридски“, Мусала Софт, Български дарителски форум и в чест на 10-годишнината на Американска фондация за България.

1

По време на тържествената сесия на конференцията президентът на Република България Росен Плевнелиев поздрави участниците в олимпийските отбори, както и техните преподаватели и родители, и изрази гордостта си от младите таланти. Той подчерта ролята на образованите българи и индустриалната революция и у нас, и навсякъде по света.

Аз съм безкрайно горд, че можем със самочувствие да излезем и да кажем: тук, в тази зала, е бъдещето на България. Тук, в тази зала, имаме представители на млади таланти, които са извоювали над 682 отличия за България, което е изключителен повод за национална гордост – 111 златни, 240 сребърни, 268 бронзови медала и 89 почетни грамоти.“

2

Президентът подчерта, че е приел с огромно удоволствие да бъде патрон на днешната среща. „Вие бяхте мои гости наскоро в Президентството и споделихте с мен идеята за организирането на този форум. Аз мога само да благодаря, но и искам да ви поздравя, защото успяхте да го организирате за кратко време като истински математици и програмисти, физици, химици, хора, които знаят как да стигнат от точка А до точка Б по най-бързия и ефективен начин. Искам да ви благодаря, че тези два дни имахте възможности да анализирате постиженията, но и да набележите много мерки”, добави Росен Плевнелиев.

Президентът разказа, че в която и част на света да отиде, често му задават въпроса как на всяка олимпиада българите са най-добрите в продължение на десетки години. „Благодарение на школата, която имаме, и благодарение на талантите, благодарение на учените и знанието на хората в Българската академия на науките, на изследователите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на много престижни академични институции, усилията на Съюза на математиците в България и много други научни сдружения, които подготвят, провеждат и подкрепят нашите национални и международни отбори“. Росен Плевнелиев допълни още, че успехите на младите таланти са и благодарение на техните родители.

„Разбира се, скъпи олимпийци, най-лесно за мен, като държавен глава, е да ви кажа колко много се гордеем с това, което вие правите, да вярваме, че целенасочено ден след ден ние с визиране и с много труд ще подкрепяме вашите усилия чрез изграждане на механизми за диалог между бизнеса, държавата, неправителствения сектор, за да можем заедно да осигурим необходимата среда, в която да продължите да ни радвате с тези толкова високи отличия. Поех ангажимент да съдействам за диалога, затова съм и тук, защото никой от нас поотделно не може да бъде успешен. Първите иновационни системи на „Еко България“ са факт. Повдигането на по-високо ниво на диалога между БАН, бизнеса, техническите университети, Софийския университет, както и държавните институции, е вече факт. Но ние сме само в началото. Като държавен глава поемам категоричен ангажимент да подкрепям, да следя внимателно процеса и да бъда заедно с вас“, каза още Росен Плевнелиев.

3

Академик Петър Кендеров – председател на съюза на математиците в България; ръководител на националния олимпийски отбор по математика, поздрави всички събрали се в Аулата на СУ.

„Изключително радостно е, че този успех е нещо трайно, което се поддържа през годините. Естествено е да си дадем сметка за причините, които доведоха до този успех, да ги анализираме, за да можем да продължим в бъдеще да поддържаме равнището, до което сме стигнали. Най-важна роля в това направление е у учениците, които са носители на успеха. Тук много голяма роля играе фактът, че нашите ученици искат да покажат това, което умеят, искат да се състезават с връстниците си от страната и чужбина, а след като искат, идва моментът, че някой трябва да им помогне и да ги издигне на това равнище”.

„За щастие в България има една прослойка от учители, за които професията е мисия, които са готови да се раздадат”, отбеляза акад. Кендеров и се съгласи с президента Плевнелиев, че ако учените бъдат допуснати до решаване на още много други проблеми, със сигурност ще постигнат високо равнище.

Акад. Кендеров не скри радостта си, че вече в България има сериозни спонсори, които подпомагат учениците, явяващи се на олимпиади. Той отбеляза още, че българите, които смятаме за изгубени, защото са отишли да работят в чужбина, са най-добрите ни посланици. Те компенсират с излишък онова, което светът вижда като хора, които отиват да живеят на социални помощи в чужбина или да се занимават с криминални дейности. Именно това определя и ще определя в бъдеще отношението към България, каза акад. Кендеров.

Участието на българи в международни олимпиади е предпоставка никога да не сме изолирани. Това е предпоставка, когато един ден тези хора станат учени, да се реализира основната цел на науката в една страна – да бъде мост, по който постиженията на света стават достояние и на България, каза в заключение акад. Кендеров и допълни, че без експертно равнище не може да има държавен суверенитет, без експертно равнище не може да има и национална идентичност, а без национална идентичност не може да има и държавност.

Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, благодари на президента Плевнелиев за подкрепата и за неговата лична ангажираност към отборите по математика и природни науки, които представят страната ни на международни състезания.

4

Изпълнителната директорка на ФАБ цитира декана на колежа на Харвардския университет Уилям Сиймънс, който казва: „Ако искате първокласни математици, потърсете ги в България“. Тя добави, че тези думи важат с пълна сила и за първокласните физици, информатици, химици, биолози, астрономи.

„Формулата за успех отдавна не е тайна. Съставките са талантливите български ученици, техните всеотдайни преподаватели, родители, както и тяхното сътрудничество с научните институти и университети”, каза още г-жа Тальокова. Тя оприличи работата на олимпийските отбори по природни науки на изследователската дейност на всяка успешна мултинационална компания. „ФАБ е поела ангажимент не само към отборите, но и към българското образование като цяло, защото това е стратегическа инвестиция в бъдещето на България, в нейните млади хора, които в идните години ще бъдат двигател на иновациите и научните постижения и в крайна сметка на научния просперитет на страната.”

Тя разказа за инвестициите на ФАБ в помощ на развитието на природните науки и изтъкна, че ако те поставят началото на дългосрочна дарителска кампания на олимпийските отбори по природни науки, това би било успех.

Г-жа Тальокова благодари на акад. Кендеров, че е повдигнал въпроса за дарителството и призова бизнеса и успелите хора в България да инвестират в олимпийските отбори, които са спечелили 65 медала и почетни грамоти само за една година. Тя подчерта, че няма по-добра реклама от това за тяхната инвестиция. В обръщение към бившите олимпийци и настоящите състезатели тя ги призова да не забравят преподавателите си и тези, които идват след тях.

Президентът Росен Плевнелиев връчи наградите за изключителни заслуги на учители, обучители и ръководители на олимпийски отбори по природни науки. Акад. Петър Кендеров получи награда за изключителен принос за представянето на български ученици в международни олимпиади по математика и информатика, за създаването на цялостна система за откриване и обучение на талантливи ученици в областта на математиката и информатиката.

5

Държавният глава връчи почетни грамоти на: доц. Красимир Манев - за изключителни заслуги за провеждането на международните олимпиади по информатика в България и по света; Пламен Пенчев - за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по математика; Бисерка Йовчева - за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по информатика; Руско Шиков - за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по информатика; Илиана Цветкова - за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по математика; Румяна Караджова - за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по математика; Линка Минчева - за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по математика; Иван Симеонов - за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по математика; Ирина Шаркова - за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по математика; Велико Колев - за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по математика; Валентина Момчилова - за отличното представяне на български ученици в международни олимпиади по математическа лингвистика; Александър Велинов - за отличното представяне на български ученици в международни олимпиади по математическа лингвистика; Теодоси Теодосиев- за принос в обучението на ученици спечелили медали на международни олимпиади по физика; Иванка Станчева – за принос в обучението на ученици, спечелили медали на международни олимпиади по химия и Калинка Бенова - за принос в обучението на ученици спечелили медали на международни олимпиади по химия.