Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В Аулата на Софийския университет бяха връчени наградите „Личност в новините“ за 2013 г.

   
В Аулата на Софийския университет бяха връчени наградите „Личност в новините“ за 2013 г.

Генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова: „Незабавно приех тази покана не на последно място, защото това се случва тук, в българския университет, в светинята на българското образование, с цялата стара традиция, която не само се запазва, а се утвърждава все повече“.

На церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ бяха връчени наградите „Личност в новините“ за 2013 г. Максим Бехар откри събитието, което се провежда за 13-ти път, и благодари на всички присъстващи. Идеята за създаването на новинарския сайт на NOVINITE MEDIA GROUP е породена от липсата на информация за България в чужбина, отбеляза Максим Бехар и добави, че освен изданията на български, руски и английски, през тази година се очаква и издание на турски език. Наградите за „Личност в новините” са учредени още през 2001 г.

DSC_0023_400x267

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев поздрави всички присъстващи и изрази радостта си от възможността в Софийския университет да бъде отбелязан позитивен повод. Проф. Илчев съобщи, че за втора поредна година Софийският университет е получил грант от 50 00 долара от Microsoft YouthSpark за възпитаване на стопански умения в младежи от някои икономически по-неразвити райони като Северозападна България. Ректорът припомни, че най-старото висше училище в България е единственият университет, намиращ място в най-престижните международни рейтингови класации, като в една от най-престижните – QS World Universities Rankings е единственият български университет. Проф. Илчев поздрави наградените и изказа надежда в бъдещи издания на класацията да има и институция в България, която е допринесла за позитивния образ на страната.

В категорията „Политика“ за личност в новините читателите са поставили на първо място генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова. „За мен това е голяма чест и бих казала много приятна изненада, защото това не е някакъв конкурс, нито е място, където се кандидатства, и много се радвам, че толкова много ваши читатели, са намерили за уместно да гласуват за мен“, заяви г-жа Бокова. Тя поздрави за успеха онлайн медията и изтъкна, че отлично знае колко е важно в България да има добри новини. „Разбира се, знаем си проблемите и кусурите, но мисля, че има и нещо добро, което да се покаже. И сред тези добри неща току-що проф. Илчев спомена за ново признание за Софийския университет“, допълни г-жа Бокова. „Незабавно приех тази покана не на последно място защото това се случва тук, в българския университет, в светинята на българското образование, с цялата стара традиция, която не само се запазва, но, както разбирам, се утвърждава все повече“.

DSC_0062_400x267

Г-жа Бокова разказа пред присъстващите, че с ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ водят разговор от няколко години за това какво трябва да е образованието, какъв е смисълът на образованието: „Без съмнение, образованието излиза като една от най-важните цели и най-важното условие за успешното развитие. И когато казвам образование, говоря за качествено образование, за образование, което създава не просто роботи, което дава не само знания на хората как да четат и да пишат, а дава възможност за креативност, за творчество, за някаква изява. Поздравявам г-н Илчев, че той полага точно такива усилия да бъдат дадени такива условия“.

Ирина Бокова сподели пред гостите, че часове преди да приеме наградата на „Личност в новините“ е получила от президента Росен Плевнелиев орден „Стара планина“ с лента и в благодарствените си думи на церемонията е подчертала какво голямо значение е имало образованието като ценност в българските семейства, в българската история, както и необходимостта това да остане и да бъде по-нататък развито в много съвременни условия с всички възможности, нови технологии, които се предоставят.

Останалите носители на наградите „Личност в новините“ 2013 г. са дядо Добри от с. Байлово в категория „Благотворителност“; в категорията „Бизнес“ читателите са определили Ивайло Пенчев, основател и изпълнителен директор на Walltopia и Еккехард Нойрайтер, регионален мениджър за България; Н. Пр. Такаши Коизуми, посланик на Япония в България в категория „Дипломация“; в категория „Спорт“ наградата е за тенисиста Георги Димитров; в категория „Култура“ – най-много гласове е събрал Веско Ешкенази, концертмайстор, Концертгебау оркестър в Амстердам.

DSC_0120_400x267

Преди церемонията генералният директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова се срещна с ректора на Софийския университет проф. дин Иван Илчев. По време на разговора бяха обсъдени проектите за дигитализация на паметници на културата със световно значение, по които работят различни звена в най-старото висше училище като Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев", както и активната дейност на Университетското издателство, което с около 350-те заглавия годишно е най-голямото в България. Ректорът запозна г-жа Бокова и с дейността на Университесктата библиотека, която в края на миналата година стана първата в Югоизточна Европа с над 1 милион библиографски записа.