Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Студенти обикалят България и разказват историята ни

   
Студенти обикалят България и разказват историята ни

Сайтът bulgarianhistory.org започва като фейсбук страница, която събира над 130 000 почитатели. Създателите му - студенти в Софийския университет, публикуват всеки ден интересни факти от историята ни, загадки, предания и дори разкази за типичните български храни и питиета. Студентите от сайта не само пишат в интернет - те обикалят страната и изнасят беседи пред ученици за славното ни минало.

Един от основателите на сайта е Иван Кънчев. Той е софиянец, учил е във френската гимназия, откъдето се познава с Марио Мишев, с когото стартират идеята. Сега Иван учи международни отношения в СУ. Той се съгласи да разкаже пред читателите на “Труд” защо е основал сайта и как той е полезен за младите хора в България.

- Иване, кои са хората, които стоят зад “Българска история” и с какво друго се занимават?

- Зад проекта “Българска история” стоят няколко студенти, повечето от които учат в Софийския университет. В момента ядрото на сайта се състои от 4-5 момчета и момичета, а в последните няколко месеца още 10-15 човека се обвързаха с дейността, помагайки с писане на статии, редактирането им и превеждането на сайта. Общото между всички ни е, че сме млади и сме обединени от любовта към България.

Image_3996912_407

Иван Кънчев

- Какво публикувате на страницата?

- Опитваме се публикациите да бъдат максимално разнообразни, за да може всеки да намери нещо в сайта и фейсбук страницата. Освен обикновените публикации, които са посветени на някоя историческа личност или събитие, се опитваме да разнообразим и чрез по-различни рубрики като “Загадка на деня”, в която всекидневно “изпитваме” хората и ги караме да разпознаят дадена личност или снимка. Публикуваме и снимки от красиви местности в България, както и народни песни. Често отразяваме и български спортни успехи. Въобще опитваме се фейсбук страницата ни да бъде посветена не само на историята, а на българщината като цяло.

- Миналата година обиколихте из Южна България и заснехте поредица, посветена на българските митове и легенди, която качихте в интернет. Как протече обиколката?

- За 10 дни изминахме 3500 километра, посещавайки всякакви места. Запознахме се с изключителни хора, които ни разказаха наистина интересни неща.
Една от срещите ни бе с Михо Забунов - мъж на повече от 90 години, който цепеше дърва, когато отидохме до дома му. Той ни разказа за легендите около селището Момина църква, което на практика вече не съществува и той се явява негов единствен жител.

- В какви условия живеят хората, с които се срещахте?

- Навсякъде, където бяхме, разговорите завършваха по един и същ начин - положението е много тежко, надеждата ни е само във вас - младите. Хората са изтощени, отчаяни и бедни. Трябва да запретваме ръкави, по-малко да говорим и да действаме постоянно, защото нещата са много сериозни.

- Сега обикаляте из страната, за да изнасяте уроци за българската история пред малки и големи ученици. Какво ще ни споделите за тази инициатива?

- От март 2013 година, когато започна тази кампания, сме обиколили над 30 училища в 25 градове и села. Това е може би най-любимата ни инициатива, защото контактът с децата е страшно зареждащ. Това, което правим, е просто - отиваме в рамките на един учебен час в дадено училище по покана на преподавател и си говорим с децата какво може да ни даде българската история, защо тя не е просто един обикновен предмет, и с какво можем да се гордеем ние като българи. Пускаме им много клипове, снимки и колажи, с които целим да им привлечем вниманието.

- С какво съдържание са тези клипове и колажи?

- Повечето клипове са от типа 10 интересни факта от даден период. Пускаме и 2-минутни клипове, посветени на някоя историческа личност. Всички клипове са наше дело. Снимките са преди всичко от войните, но показваме на децата и ретроизгледи от големите градове.

- Кой изнесен урок бе най-запомнящ се за вас?

- Имаме хубави спомени от всички уроци. Особено се вълнувахме обаче, когато получихме покана от фен клуба на пловдивския “Локомотив” за урок пред юношите на клуба. Самият урок протече в съблекалнята и на стадиона. Беше голяма чест да изнесем урок по българска история пред момчета, които някой ден ще ни представят на терените.

Смятаме, че до момента инициативата е успешна, защото виждаме, че на децата им е интересно и често след уроците си говорим още дълго време. В момента, в който усетим, че вече не се справяме добре, ще спрем, а дотогава всяко едно училище може да ни покани - ще отидем на драго сърце.

- Обсъждате ли с децата актуалната политическа обстановка? Коментирате ли действията на политици?

- Това се случва много рядко, и то само пред най-големите ученици. Те имат собствени мнения и позиции и понякога дискусията стига до обсъждане на актуални теми в обществото.

Това, което им казваме за настоящето, е, че промяната зависи от нас и не трябва да чакаме месия, който да ни оправи. Сами трябва да изградим съдбата си.

- Какво още да очакваме от вас?

- През идващото лято ще посетим Централна България като продължение на поредицата “Легендите оживяват”, а след това предстои обиколка и на Северна. Освен това няма да спрем с уроците ни пред ученици, като дори ще се опитаме да ги направим по-мащабни. Постоянно ще обогатяваме и сайта ни чрез нови публикации и изследвания, а от март месец тази година на пазара може да бъде намерена и книгата “Българската история в 100 личности”, която е наше дело. Въобще с всички сили ще се опитваме да показваме на българите, че историята може да ни научи на много и особено в сегашното положение на страната ни е изключително полезна.

- Как може да е полезна историята днес?

- Като обърнем поглед назад и видим през какви превратности на съдбата са преминавали българите преди 100-150 години. Те са устояли благодарение на заветите, които са следвали, и идеалите, които са имали. Нашият народ е способен и го е доказал отдавна. Днес обаче трябва да го докажем отново!
От нас зависи да покажем, че българският дух не е угаснал и България е жива!

 

Автор: Венцислав Съботинов, в-к „Труд”.

Интервюто във в-к „Труд”

 

На 14 април 2014 г. в Аулата на Софийския университет от 18.30 часа ще бъде представена книгата "Българската история в 100 личности". Повече информация за събитието можете да видите тук .