Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Споразумение за сътрудничество между Софийския университет и мароканския университет Мохамед V Агдал

   
Споразумение за сътрудничество между Софийския университет и мароканския университет Мохамед V Агдал

Днес ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България г-жа Латифа Ахарбаш. Срещата е продължение на инициативата за установяване на дългосрочно сътрудничество на академично ниво между България и Мароко.

През месец март 2014 г. проф. Илчев подписа двустранно споразумение за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски” и университета Мохамед V Агдал в Рабат, Кралство Мароко. Договорът изразява желанието на двете страни за съвместно развитие на изследователски проекти, сътрудничество в културни проекти, обмен на студенти и преподаватели, регламентира партньорството по линия на международните програми „Еразъм +” и „Хоризонт 2020”, провеждането на курсове, лекции, симпозиуми и семинари.

Договорът е резултат от активната дейност на Кралство Мароко за разнообразяване на възможностите на мароканските младежи за следване в чужбина и активното насърчаване на контактите между марокански и международни университети. Споразумението ще позволи на СУ да разгърне мащабна научна и преподавателска дейност в Мароко, а мароканските преподаватели, ученици и кандидат-студенти ще могат да се възползват от предимствата на българското висше образование.