Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет и Samsung в партньорство подобряват дигиталните умения на младите хора

   
Софийският университет и Samsung в партньорство подобряват дигиталните умения на младите хора

Крис Чънг, генерален мениджър

на Samsung България

Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Samsung България подписаха днес съвместно споразумение за партньорство и стартиране на проект „Център за технологии и иновации”, чиято основна цел е да подобрява дигиталните умения на младежите като още едно допълнително предимство за тяхната професионална реализация и да им осигурява най-доброто обучение благодарение на технологиите и интегрираните решения на Samsung. Двете страни обединяват усилия в общата си цел - да подпомогнат обществото в справянето с проблема с младежката безработица.

Целите на сътрудничеството между Софийския университет и Samsung са насочени към откриване на нови курсове, въвеждане на семинари и други образователни инициативи. Те ще предоставят на участниците ИТ обучение на високо ниво и ще им помогнат да придобият умения и познания в различни технически области, които да им помогнат за по-бързата реализация на пазара на труда.

1

Обучението, което ще се реализира на базата на това партньорство, ще предостави възможности не само на студентите от Софийския университет. Голяма част от курсовете и образователните програми ще са отворени за всички млади безработни хора на възраст от 16 до 25 години, независимо дали са студенти в университета или учат в други учебни заведения.

В осъществяването на партньорството, Samsung ще осигури необходимата финансова подкрепа за изпълнение на различните инициативи. Компанията ще помага в намирането на подходящо съдържание за обучение, както и в осигуряването на ментори-гости от мрежата на Samsung, които ще се включат в различните курсове и програми.

2

От своя страна Софийският университет ще предостави за ползване Лабораторията за иновации, създадена от Samsung през 2013 г. във Факултета по математика и информатика, допълнителни помещения при нужда за провеждане на инициативите от проекта, ще осигури преподаватели, както и необходимата подкрепа в процеса на обучение, в разработването и дигитализирането на учебното съдържание. Всички участници, успешно завършили различните курсове и програми, ще получат сертификат, издаден от Софийския университет.

3

Първата инициатива на съвместното партньорство е курс за разработване на мобилни приложения за Андроид за младежи между 18 и 25 години. Курсът се организира и с подкрепата на Job Tiger, които са ангажирани с подбора на курсистите, предоставяне на меки умения по време на курса, персонална кариерна консултация и препоръка на всеки успешно завършил курсист на работодатели, които търсят специалисти в областта на мобилните приложения. Курсът стартира на 12 април в Лабораторията за иновации във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, ще има продължителност 60 часа и в него ще се включат 20 младежи от различни учебни заведения, минали предварителен изпит за входно ниво.

4