Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Нилс Кристи изнесе публична лекция в Софийския университет

   
Проф. Нилс Кристи изнесе публична лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” норвежкият криминолог и изследовател на съвременните социални процеси, проф. Нилс Кристи, изнесе публична лекция на тема "Същност на наказанието". На събитието присъстваха студенти и преподаватели, които проявяват интерес към темата.

Организатори на събитието са Юридическият факултет (СУ), Съюзът на съдиите в България, Българската асоциация по криминология, Асоциацията на прокурорите в България и Центърът за обучение на адвокати "Кръстю Цончев".

Проф. Кристи завършва социология през 1953 г. с изследване на начина на мислене на охранителите в концентрационен лагер за югославски военнопленници през Втората световна война в Норвегия. Защитава докторантура през 1960 г. на тема "Норвежките млади правонарушители". Професор е по криминология в престижния юридически факултет на Университета в Осло от 1966 г. Занимава се с въпроси, които надхвърлят границите на традиционните схващания не само в областта на криминологията.

1

Проф. Кристи поздрави всички присъстващи и отбеляза, че проявява интерес към въпроси, свързани с обществения контрол, поведението, което можем да определим, начините за контрол, които не са деструктивни. Според проф. Кристи важен елемент за контрола е общността, в която живеем. Той отбеляза, че през последните години този контрол е отслабнал значително. В този случай става необходим политическият контрол.

В лекцията си проф. Кристи разгледа въпроса за контрола в рамките на общността и подчерта, че ако общността не поема контрол, то това се върши от полицията. Във всички високоиндустриализирани общества броят на сигналите, които се подават до полицията бележат стабилен ръст, което проф. Кристи посочи като неприятен факт на социалния живот.

2

В изложението си той проследи различни индикатори, с които онагледи състоянието на обществения контрол в различните държави. Като един от тези индикатори проф. Кристи посочи броят на затворниците на глава от населението в дадена държава. Той цитира статистическо проучване за съотношението на затворниците спрямо населението в дадена страна. В Норвегия съотношението е 72 затворници на 100 хил. души, в България са двойно повече – 151 затворници на 100 хил. души. В Русия броят е 470 затворници, а в САЩ са над 700 души за 100 хил. души население.

Проф. Кристи разказа, че според повечето хора наказанията не са достатъчно сурови. При направен експеримент обаче се оказва, че когато тези хора се запознаят със случаите на престъпления и им бъде предложено сами да преценят какво наказание ще е най-подходящо и справедливо, те дават много по-леки наказания, отколкото съдиите са наложили в действителност за същите случаи.

Колкото по-добре икономически организирано и богато е едно общество, толкова в по-голяма степен контролът излиза извън ръцете на общността и преминава в ръцете на правоохранителните органи, отбеляза проф. Кристи. Така въпросът, който днес стои пред нас е дали съществуват някакви алтернативи? Проф. Кристи посочи възстановителното правосъдие като такава възможност. Разгледа разликите между възстановителното правосъдие и наказанието.

След лекцията проф. Кристи отговори на въпросите на присъстващите.

3